Török offenzíva

Juncker: az EU a hadművelet leállítására szólítja fel Törökországot

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport - amely az SDF gerincét adja -, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

2019.10.09 20:01MTI

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzívájukat - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette a hadműveletek megkezdését.

Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a civil lakosság védelmének jelentőségét. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre.

A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres csoport ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára. Ezzel kapcsolatban Juncker azt mondta, az EU elismeri, hogy Törökországnak biztonsági fenyegetést lát Szíriával közös határán, de ha Törökország nem tesz eleget a felszólításnak, ne várja el, hogy az unió anyagilag hozzájáruljanak az ország biztonságához.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében egyebek mellett hangsúlyozta, a szíriai konfliktus tartós megoldása nem érhető el katonai úton. A kiújuló harcok tovább rontják a régió stabilitását, súlyosbítják a polgári lakosság szenvedését, valamint nehezítik az ENSZ által irányított politikai folyamat kilátásait a béke elérésére.

Kijelentette, az egyoldalú török fellépés veszélyezteti a Törökországot is soraiban tudó nemzetközi koalíciónak az Iszlám Állam elleni harcban élért katonai sikereit. A katonai beavatkozás táptalaja lehet a terrorszervezet újjáéledésének, amely komoly fenyegetést jelent a regionális, nemzetközi és az európai biztonságra.

Mint közölte, nem valószínű, hogy a tervezett biztonsági övezet megfelelne az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) támasztotta nemzetközi kritériumoknak. Az EU nem nyújt stabilizációs vagy fejlesztési segítséget azokon a területeken, ahol a helyi lakosság jogait figyelmen kívül hagyják - tette hozzá.

Törökország biztonsági aggályait politikai és diplomáciai eszközökkel kell kezelni a nemzetközi humanitárius joggal összhangban, nem pedig katonai fellépéssel - húzta alá Mogherini.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport - amely az SDF gerincét adja -, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A Béke Forrása fedőnevű hadművelet, amelyben egy Törökországgal szövetséges milícia is részt vesz, elsősorban az YPG ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.