Fegyverkezés

Nagy méretű rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea

A fegyverből két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki.

2019.09.11 11:21MTI

Nagy méretű rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea - jelentette szerdán az ország állami hírügynöksége (KCNA), a kísérlet eredményességére azonban nem tért ki.

A híradás szerint a műveletet személyesen felügyelte a kelet-ázsiai állam vezetője, Kim Dzsongun, aki elmondta, hogy a kísérlet végre igazolta a fegyver harckészültségét, röppályának jellemzőit, találati és önvezérlési pontosságát. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eszközzel további kísérleteket kell még végrehajtani.

A dél-koreai egyesített vezérkar tájékoztatása szerint a fegyverből két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki. A lövedékeket a Dél-Phjongan tartományból indították, 330 kilométert tettek meg, 50-60 kilométeres magasságot értek el és végül a Japán-tengerbe csapódtak.

A keddi volt a nyolcadik rakétateszt azóta, hogy Kim Dzsongun észak-korai diktátor és Donald Trump amerikai elnök júniusban a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben találkozott egymással. Akkor abban állapodtak meg, hogy folytatódnak a tárgyalások, miután a két vezető februári, hanoi csúcstalálkozója megállapodás nélkül szakadt félbe.

Órákkal a keddi fegyverkísérletet követően Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter bejelentette, hogy országa kész a további tárgyalásokra az Egyesült Államokkal. "Készek vagyunk leülni az Egyesült Államok képviselőivel, hogy átfogó tárgyalást folytassunk a korábban már megvitatott kérdésekről, egy olyan időpontban és egy olyan helyszínen, amelyről a felek szeptember végén állapodnának meg" - közölte.

A bejelentésről Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy az érdekes és "meglátjuk, hogy mi fog történni".

Trump eddig háromszor tárgyalt Kim Dzsongunnal Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.