Gyilkosság

Politikai okokból gyilkolhattak meg egy csecsen férfit Berlinben

A feltételezett elkövető kerékpárral közelítette meg áldozatát és két lövéssel végzett vele.

2019.08.27 02:24MTI

Politikai okokból gyilkolhattak meg egy csecsen származású, georgiai állampolgárságú férfit Berlinben a német főváros ügyészsége szerint - írta hétfőn hírportálján a Bild című lap.

A nyomozás során arra utaló jeleket tártak fel, hogy előre megtervezett bűncselekmény történt, amelynek "hátterében valószínűleg politikai motivációk húzódnak meg" - mondta Martin Steltner, a berlini ügyészség szóvivője.

Az eset pénteken történt Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban. A feltételezett elkövető kerékpárral közelítette meg áldozatát és két lövéssel végzett vele. Ez után a Spree folyó partján - a gyilkosság helyszínétől alig száz méterre - átöltözött, Glock márkájú fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd távozott.

A közelben fogták el, elegáns ruhát viselt és egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket. Fiatalok figyeltek fel rá, amint tárgyait a folyóba dobja. A tárgyakat rendőrségi búvárok találták meg.

A feltételezett elkövető néhány nappal korábban érkezett Berlinbe, és úgy tervezte, hogy még a hét végén elhagyja a várost. Szállásán nagyobb összegű készpénzt találtak.



A feltételezett elkövető 49 éves, orosz állampolgár, a Bild értesülése szerint Szibériából származik. Kihallgatása eredménytelen volt, csupán annyit közölt, hogy kapcsolatba kíván lépni az orosz nagykövetséggel.

Csecsen nemzetiségű áldozata 41 éves volt, a Bild által összegyűjtött adatok szerint harcolt hazájában Oroszország ellen, Georgiában pedig egy terrorelhárító katonai alakulat tagja volt.

Családja szerint többször próbálták meggyilkolni, 2009-ben méreggel, 2015-ben lőfegyverrel támadtak rá. A 2015-ös eset után családjával Németországba menekült. Menedékjog iránti kérelmét 2016-ban nyújtotta be. Két különböző személyazonosságot használt Németországban. A berlini rendőrség egy ideig közveszélyes iszlamistaként tartotta számon.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség egyik szóvivője elmondta, hogy figyelemmel követik a nyomozást és szoros kapcsolatban állnak a berlini hatóságokkal.

A Bild hozzátette: a szövetségi legfőbb ügyészségnek akkor kell átvennie az irányítást, ha a nyomozás során arra utaló adatokat is feltárnak, hogy a gyilkossághoz köze lehet valamilyen külföldi hírszerző szervezetnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.