Jog

Őrizetbe vették Madridban a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetőjét

Az 59 éves volt kémfőnököt kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztetik az amerikai hatóságok.

2019.04.14 04:30MTI

Őrizetbe vették Hugo Carvajalt, a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetőjét a spanyol hatóságok pénteken Madridban.

Az 59 éves volt kémfőnököt kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztetik az amerikai hatóságok.

Hugo Chávez néhai venezuelai elnök egykori bizalmasát 2008-ban vádolták meg az Egyesült Államokban azzal, hogy védelmet biztosított a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) drogszállítmányainak, illetve fegyverekkel és logisztikai támogatással segítette a marxista gerillaszervezetet.

2014-ben már egyszer őrizetbe vették Arubában, de a Hollandiához tartozó szigeten elismerték a konzulnak jelölt tábornok diplomáciai mentességét, és szabadon engedték.

Carvajal az ellene felhozott vádakat kezdettől fogva tagadja.



A volt tábornok nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Twitter-oldalán nyilvánosan elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, és ugyanerre biztatta katonatársait is.

A venezuelai férfi szombaton áll bíróság elé Madridban, és amennyiben elfogadja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, azonnal amerikai őrizet alá kerül. Ha elutasítja kiadatását, több hónapos eljárás indul az ügyben.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyezte: az őrizetbe vétel az után történt, hogy Elliot Abrams, az amerikai kormány venezuelai különmegbízottja a spanyol fővárosban tárgyalt a héten.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.