Csatlakozott az Iszlám Államhoz

Családi ügyvédje szerint amerikai állampolgár az USA-ba visszatérni akaró dzsihadista nő

Amerikai állampolgár az Egyesült Államokba visszatérni akaró Hoda Muthana, aki Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez - állítja a nő családi ügyvédje.

2019.02.21 09:35ma.hu

Hassan Shibly az ABC televízió szerda esti híradójának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Muthana amerikai állampolgár, aki amerikai útlevéllel távozott az Egyesült Államokból Törökországba, majd onnan Szíriába az Iszlám Állam úgynevezett "kalifátusának" területére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán délután közleményben jelentette be, hogy Hoda Muthana nem térhet vissza az Egyesült Államokba, mert nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez.

Shibly - aki az Amerikai Muszlim Kapcsolatok Tanácsa nevű szervezet ügyvédje - az ABC televízióban "fiatal és sebezhető" embernek írta le a négy évvel ezelőtt a terrorszervezethez szegődő nőt, és amellett foglalt állást, hogy amerikai állampolgár.

Megfigyelők szerint nem világos ugyanakkor, hogy az amerikai kormány azért tiltja-e meg a visszatérését, mert időközben megfosztotta őt az amerikai állampolgárságától.

Hoda Muthana New Jerseyben született, jemeni szülők gyermekeként. Édesapja az Egyesült Államokban akkreditált diplomata volt, de lánya születésekor már nem teljesített diplomáciai szolgálatot. A Fox televízió idézte az Egyesült Államok állampolgársági és bevándorlási hivatalát, és azt közölte, hogy az Egyesült Államokban akkreditált külföldi diplomaták amerikai földön született gyermekei nem kapnak automatikusan amerikai állampolgárságot, mivel születésükkor a szüleikre nem érvényesek az amerikai törvények.

Az amerikai állampolgárságra vonatkozó kérdést újságírók feltették Robert Palladino külügyi szóvivőnek is, ő azonban - személyiségi jogokra és a magánélet tiszteletben tartására hivatkozva - nem kívánt részletekbe bocsátkozni, csak megismételte Mike Pompeo állásfoglalását.

Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben erősítette meg Pompeo közleményét. Azt írta: "teljes mértékben egyetért azzal, hogy Hoda Muthanát nem szabad visszaengedni az országba".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.