Légi

Sztrájk lesz kedden a frankfurti repülőtéren

Sztrájkot hirdetett keddre a frankfurti nemzetközi repülőtérre a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

2019.01.11 23:30MTI

A legnagyobb németországi repülőtéren súlyos fennakadások lehetnek a biztonsági szolgálatok dolgozóinak január 15-én hajnali 2 órától este 20 óráig tartó sztrájkja miatt, és nem lehet kizárni, hogy más reptereken is munkabeszüntetést szerveznek - figyelmeztetett a Verdi pénteki közleményében.

Az újabb sztrájkra azért van szükség, mert a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS) az utóbbi napok tiltakozó akcióinak hatására sem tett "tárgyalása érdemes ajánlatot" a bérek rendezéséről - tették hozzá.

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a BDLS bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.