Terrorizmus

Kenguruval akart rendőröket gyilkolni egy ausztrál fiatal

A 19 éves Sevdet Ramadan Besim arra készült, hogy egy kengurura robbanószerkezetet kötöz, majd rendőrök közé engedi.

2016.01.28 11:07MTI
freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Kenguruval készült merényletet elkövetni egy ausztrál fiatal, akit négy rendbeli terrorcselekmény elkövetésének kísérletével még tavaly vettek őrizetbe, és csütörtökön állítottak bíróság elé Melbourne-ben.

A 19 éves Sevdet Ramadan Besimet azzal vádolták, hogy meg akart ölni és lefejezni egy rendőrt.

A vádlott az interneten vitatta meg szélsőséges társaival a tervét. Arra készült, hogy egy kengurura robbanószerkezetet kötöz, szőrméjére az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelképét rajzolja, majd rendőrök közé engedi, és működésbe hozza a pokolgépet.

A hatóságok szerint Besim a bűncselekményt az IÁ által terjesztett terrorista ideológia hatása alatt tervelte ki. A vád előterjesztésekor a fiatalember ártatlannak vallotta magát.

Besimet tavaly április 18-án vették őrizetbe Melbourne déli elővárosában, egy terrorellenes művelet során. Az akcióban öt embert fogtak el, a hatóságok szerint közülük ketten azt tervezték, hogy a terrormerényletet az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) emléknapján, április 25-én hajtják végre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.