Illegális bevándorlás

Horvátország beengedett néhány ezer migránst Szerbiából

Az átkelőhelyet éjszakára lezárták, és a reggeli nyitás után is csak kisebb, nagyjából ötvenfős csoportokban engedték be Horvátországba a migránsokat.

2015.10.20 15:00MTI

Horvátország megnyitotta Szerbiával közös határát a migránsok előtt kedden néhány perccel déli 12 óra előtt, így az a 2-3 ezer ember, aki a Berkasovo-Bapska átkelőnél várt arra hétfő este óta, hogy átkelhessen, beléphetett Horvátországba - jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója.

A beszámoló szerint az átkelőhelyet éjszakára lezárták, és a reggeli nyitás után is csak kisebb, nagyjából ötvenfős csoportokban engedték be Horvátországba a migránsokat, akik a szerb-macedón határ felől folyamatosan érkeztek, így a délelőtt folyamán néhány ezerre nőtt a számuk.

Az RTS riportere még úgy értesült, hogy a horvát hatóságok valószínűleg azért nyitották meg az átkelőt, és engedtek be mindenkit, mert kiürült az opatovaci befogadóközpont, az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója viszont az MTI-nek azt mondta: kisebb dulakodás alakult ki, majd a türelmetlen migránsok elkezdték eltolni a határon állított akadályokat, és mivel a horvát rendőrök nem tudták megakadályozni, hogy átjussanak, inkább beengedték az embereket az országba.

A hírt a szerb belügyminiszter is megerősítette a sajtónak. Nebojsa Stefanovic elmondta: migránsok egy nagyobb csoportja kedd dél körül áttörte a horvát rendőrkordont a Berkasovo-Bapska átkelőnél, így mintegy 4-5 ezer migráns jutott be Horvátországba.

A migránsok már délelőtt is elvesztették türelmüket, és szántóföldeken, gyümölcsösökön keresztül próbáltak meg bejutni Horvátországba. Az M1 tudósítója azt is elmondta, hogy azokat, akik átmentek, a szerb oldalról már nem lehet látni, tehát vélhetően az ország belseje felé vették az irányt.

Miután a migránsok átléptek Horvátországba, a hatóságok visszahelyezték a kerítéseket, és már nem engedték be azt a néhány száz embert, aki délben ért a helyszínre Presevóból. Őket várhatóan ismét kisebb csoportokban engedik majd be. Jelenleg helyi beszámolók szerint több százan várakoznak a Berkasovo-Bapska átkelőnél.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.