Illegális bevándorlás

Tiltakozás Németországban egy "embercsempész-konferencia" ellen

Németországban online petíciót indítottak és tekintélyes konzervatív politikusok is tiltakoztak egy szatirikus művészeti-politikai rendezvény ellen, amely az embercsempészet kérdéseit járja körül.

2015.10.07 17:30MTI

A szándékosan provokatív című II. Nemzetközi Embercsempész Konferenciát (ISS) Münchenben tartják meg a Nyitott határok nevű programsorozat részeként. A háromnapos rendezvény csak október 16-án kezdődik, de már szeptember végén elindított ellene egy online petíciót a CitizenGO nevű madridi központú nemzetközi civil szervezet.

Szerdáig csaknem tízezren csatlakoztak az Európai Bizottsághoz és müncheni városvezetéshez intézett felhíváshoz, amelyben követelik, hogy a brüsszeli testület és a bajor főváros ne támogassa a rendezvényt az európai és a német adófizetők pénzéből.

A CitizenGO álláspontja szerint a konferencia szervezői bagatellizálják, ártalmatlannak tüntetik föl az embercsempészetet, az Európai Bizottság és München pedig a rendezvény támogatása révén közpénzzel finanszírozza az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek helyzetével visszaélő, és sok ember haláláért felelős csempészbandák működését.

Tiltakozott a konferencia ellen többek között a Bundestag - a német törvényhozás alsóháza - belügyi bizottságának elnöke, Ansgar Heveling, a konzervatív CDU politikusa, és a bajor testvérpárt, a CSU egyik tekintélyes képviselője, Hans-Peter Uhl is.

Az embercsempészek bűnözők, akik csak kihasználják a menekülteket, és hidegen hagyja őket, ha "ügyfeleik" menekülés közben meghalnak - nyilatkozott a napokban Ansgar Heveling. Az ISS "cinikus" és káros, az embercsempészet visszaszorítását célzó erőfeszítéseket hátráltató rendezvény - tette hozzá Hans-Peter Uhl.

A konferencia szervezői abból a megállapításból indulnak ki, hogy a hidegháború vége óta megváltozott az embercsempészet jogi és társadalmi megítélése. Míg 1989 előtt hősnek számított, aki például az NDK-ból átcsempészett valakit az NSZK-ba, most az embercsempészet bűncselekmény, függetlenül attól, hogy az indíték a nyereségvágy vagy önfeláldozó segíteni akarás - mutatnak rá az ISS szervezői. Szerintük a mostani menekültválság közepette őszinte, komoly politikai vitát kell folytatni erről a fordulatról és következményeiről.

Matthias Lilienthal, a rendezvénynek otthont adó híres színház, a Münchner Kammerspiele intendánsa a napokban a Deutschlandradio Kultur nevű országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva a védelmébe vette a kezdeményezést.

A konferencián egyebek mellett arról lesz szó, hogy miért veszik körül kerítések az észak-afrikai spanyol enklávékat, és miért van az, hogy egy Libanonban élő szíriai állampolgárnak szinte egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy legálisan eljusson Németországba - mondta a színház igazgatója.

Hozzátette, hogy a menekültek jelenleg Törökországból a görög szigetekre csak illegálisan, az embercsempészek által kínált lélekvesztőkön tudnak átkelni, és a csempészbandák nem törődnek azzal, hogy életveszélybe sodorják az embereket. Ezt "természetesen mélyen elítélem" - mondta Matthias Lilienthal.

Elmondta: a konferencián arról is beszélnek majd, hogy miként lehet "demokratizálni" az embercsempészetet, például miként lehet okostelefonra fejlesztett alkalmazások segítségével biztosítani, hogy a menekültek ne szoruljanak rá a bűnbandák közreműködésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.