Auschwitzi évforduló

"A fasizmus feletti győzelem a volt Szovjetunió összes nemzetének érdeme"

A volt Szovjetunió valamennyi nemzete joggal lehet büszke a fasizmus feletti győzelemre és az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadítására. Emléküket helyre kell állítani.

2015.01.22 14:35MTI

A lengyel külügyminisztérium szóvivője, Marcin Wojciechowski, Twitter-bejegyzésében arra reagált, hogy az orosz külügyminisztérium szerdán bírálta Grzegorz Schetyna lengyel külügyminisztert aznapi kijelentése miatt, amely szerint Auschwitzot igazából "az első ukrán front és az ukránok szabadították fel". Az orosz külügyi nyilatkozat hangsúlyozta, hogy Auschwitzot a Vörös Hadsereg katonái szabadították fel, amelynek soraiban a Szovjetunió összes nemzetisége megtalálható volt.

Az ukrán felszabadítókra vonatkozó kijelentés csupán egy megjegyzés erejéig hangzott el Schetyna rádióinterjújában, amelynek egyik témája a tábor felszabadításának közeledő 70. évfordulója volt, valamint az, hogy Oroszországot miért nem Vlagyimir Putyin elnök képviseli a megemlékezésen. Ezzel kapcsolatban Schetyna elmondta, hogy egyetlen ország vezetője sem kapott személyre szóló meghívót, minden állam, köztük Oroszország is, maga döntött a küldöttsége összetételéről.

A jövő heti megemlékezések szervezői hangsúlyozzák, hogy ez lehet az utolsó kerek évforduló, amikor még nagyobb számban jelen vannak a túlélők. Ezért fontos, hogy idén mindenekelőtt ők szólaljanak meg, nem a politikusok és az aktuálpolitikai érdekek.

A náci Németország 1940-ben eredetileg lengyel foglyok számára állította fel az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel később jött létre, ez lett a zsidók megsemmisítésének fő helyszíne. Auschwitz-Birkenauban legalább 1,1 millió ember pusztult el, túlnyomó többségükben zsidók - köztük 350-400 ezer magyar zsidó -, de sok lengyel, roma és más nemzetiségű ember, valamint nagyszámú szovjet hadifogoly is volt köztük.

A tábort 1945. január 27-én az I. ukrán front katonái szabadították fel. Az auschwitzi múzeum honlapján található adatok szerint addigra - miután a németek a foglyok túlnyomó részét már meggyilkolták vagy halálmenetekben elhajtották - az auschwitzi táborban és altáboraiban már csak mintegy 7 ezer fogoly maradt. A tábor felszabadításáért folytatott harcban 296 szovjet katona esett el. "A dolog paradoxona, hogy a hitleri totalitarizmus foglyainak a sztálini totalitarizmust képviselő katonák hozták el a szabadságot" - olvasható az auschwitzi honlapon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.