Előkészületek

2014-es holokauszt emlékév: magyar delegáció Jeruzsálemben

A küldöttség Jeruzsálemben találkozott a Jad Vasem Holokausztmúzeum vezetőségével, ahol szintén áttekintették az emlékév történéseit. Az intézetet közös munkára kérték, további javaslatokat, kiegészítéseket várva.

2013.05.24 06:42MTI

A magyar holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából hirdetett 2014-es emlékév programjáról egyeztetett egy kéttagú magyar küldöttség Izraelben. Az idén januárjában a kormány által létrehozott Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottság titkári feladatait ellátó Perényi Zsigmond és Mikecz Péter, a Miniszterelnökség igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára az izraeli külügyminisztériumban államtitkári szinten tárgyalt, bemutatva az emlékév tervezett programját.

A küldöttség Jeruzsálemben találkozott a Jad Vasem Holokausztmúzeum vezetőségével, ahol szintén áttekintették az emlékév történéseit. Az intézetet közös munkára kérték, további javaslatokat, kiegészítéseket várva. A 2014-es emlékév történéseiről elfogadott anyag konszenzussal, az emlékbizottság tagjainak egymást részben átfedő javaslataiból jött létre.

A bizottságban többek közt részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a zsidó közélet szereplői, köztük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetői, a többi történelmi egyház és a roma szervezetek képviselői, az Egyesült Államok nagykövetsége, Izrael nagykövetsége, Németország és Ausztria nagykövete és reprezentatív civil szervezetek.

A kormány elfogadta a javaslatokat, 2013. április 16-án jelent meg az erről szóló kormányhatározat. A kabinet kiadta feladatként az egyes tárcáknak, hogy tervezzék meg a saját területükön szükséges munkát, és készítsék el az ahhoz szükséges költségvetést.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.