A kalózok sem ússzák meg

Légicsapásokkal támadná a radikális iszlám csoportokat az EU

Szomáliai kalózok és iszlám csoportok logisztikai központjai és kiképző táborai elleni légicsapások lehetőségét tanulmányozza a brit kormány más EU-tagállamokkal együtt.

2012.02.22 11:15MTI

A vezető baloldali brit napilap meg nem nevezett forrásai szerint a brit kormány nemzetbiztonsági testületének napirendi pontjai között az utóbbi időben "egyre feljebb kerül" ez a kérdés, tekintettel a szomáliai kalózok, valamint az al-Shabaab iszlamista milícia tevékenysége miatti aggályokra.

A The Guardian forrásai szerint a szomáliai kalózkodás elleni küzdelemben részes nemzetközi koalíció már 2010 nyarán felvázolt egy vésztervet, tavaly pedig egy újabbat készített; ezek a tengerpart felől szomáliai táborok ellen végrehajtott légicsapásokról szólnak.

A brit kormány olyan - főleg dél-szomáliai - helyszínek ellen is támadásokat fontolgat, ahol az al-Shabaab milícia és a kalózok a jelek szerint együttműködnek - áll a brit lap szerdai beszámolójában.

A The Guardian értesülései szerint katonai szakértők azt tanácsolják, hogy a támadásokat hadihajókról felszálló harci helikopterekkel hajtsák végre. A lap szerint a katonai akció "legvalószínűbb támogatói" között van Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia és Franciaország.

A cikkben idézett egyik forrás elmondta, hogy kezdetben nem volt meg a politikai akarat egy ilyen beavatkozáshoz, de "ez most már változóban van". A forrás szerint a nyugatiak tudják, hol vannak a táborok, és honnan indulnak a kalózok és az al-Shabaab akciói.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.