Újabb expréda?

Tíz év után fájni kezdett: bepereli Strauss-Kahnt az újságírónő

Banon ügyvédje bejelentette: egy francia író- és újságírónő, Tristane Banon egy közel tíz éve történt szexuális jellegű bántalmazás miatt feljelentést tesz Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen.

2011.07.04 17:52MTI

A francia politikus párizsi ügyvédjei tudatták, hogy rágalmazás miatt beperlik az újságírónőt.

"Tristane Banon kedden erőszak kísérlete miatt fog panaszt tenni Párizsban" - közölte David Koubbi a L,Express című politikai hetilap honlapján megjelent interjúban.
    
A 31 éves regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a politikus 2002-ben, egy interjú alkalmával erőszakoskodott vele, ám a felvételen kisípolták Strauss-Kahn nevét. Banon arról beszélt az adásban, hogy a politikus, akitől interjút kért, egy szinte teljesen üres lakásban adott neki randevút. Onnan pedig csak dulakodás árán tudott elszabadulni, miután a férfi "kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta kinyitni a farmerját". Annak idején Banont az anyja, aki szocialista politikus, beszélte le arról, hogy panaszt tegyen.
    
Dominique Strauss-Kahn "tudomást szerzett Tristane Banon azon szándékáról, hogy feljelentést kíván ellene tenni. A tények, amelyekről beszél, kitaláltak" - olvasható a politikus párizsi ügyvédjeinek közleményében, akiket Strauss-Kahn azzal bízott meg, "hogy rágalmazás miatt tegyenek panaszt Tristane Banon ellen".
    
A New Yorkban május 14-én nemi erőszakkal megvádolt volt IMF-vezért pénteken helyezték szabadlábra, miután kételyek merültek fel az ottani sértett szavahihetőségét illetően. A vádpontokat azonban egyelőre nem ejtette az ügyészség. Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróságon.
    
A francia újságírónő ügyvédje először május 16-án jelezte, hogy ügyfele a francia bírósághoz fordul, de négy nappal később azt közölte, hogy a feljelentéssel kapcsolatos döntést későbbre halasztották.
    
"Az ügyfelemmel a július 1-jén történt fordulat előtt meghoztuk a döntést, mégpedig június közepén" - hangsúlyozta az ügyvéd. "Sem Tristane Banon, sem én, semmi esetre sem akartuk, hogy eszközként használjon fel minket az amerikai igazságszolgáltatás, vagy hogy bármilyen módon segítségére legyünk abban, hogy a két ügyet valamilyen módon összekapcsolják" - hangsúlyozta az ügyvéd.
    
Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év, amely Tristane Banon panaszát illetően 2013 januárban jár le.
    
Miután az Egyesült Államokban a Strauss-Kahn elleni vádak összeomlani látszanak, Franciaországban megindultak a találgatások arról, hogy amennyiben megszűnik ellene az eljárás, a politikus elnökjelöltként visszatérhetne-e a politikai életbe.
    
Jérome Fourquet, az Ifop közvélemény-kutató politológusa a Le Figaro című napilapban úgy vélte, hogy amennyiben Strauss-Kahn tisztázza magát New Yorkban, "nagyon magas tetszési mutatóval térhet haza" Franciaországba.

A Harris Interactive közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérése szerint pedig a franciák 42 százaléka úgy gondolja, hogy Dominique Strauss-Kahn legalább olyan "jó köztársasági elnök" lenne, mint a Szocialista Párt két másik nagy esélyese az elnökjelöltségre, a korábbi és a jelenlegi főtitkár, Francois Hollande és Martine Aubry.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.