Még óvadékot sem kell fizetnie

Véget ért Strauss-Kahn házi őrizete

Óvadék nélkül megszüntette Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjének házi őrizetét pénteken egy manhattani fellebbviteli bíróság, miután a New York-i ügyészség korábban beleegyezett a nemi erőszak kísérletével vádolt politikus szabadon engedésébe.

2011.07.01 19:15MTI

A bíróság ugyanakkor úgy határozott, a francia férfi az úti okmányait nem kaphatja vissza, ami azt jelenti, hogy Strauss-Kahn nem térhet vissza a hazájába, a vele szembeni büntetőügy folytatódik. A DSK becenéven is ismert politikusnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.
   
A rendkívüli bírósági meghallgatásra azért került sor, mert az ügyészség nyomozói úgy találták, a Strauss-Kahnt erőszak kísérlete miatt feljelentő szobalány szavahihetősége kétségbe vonható.

A The New York Times igazságügyi illetékesekre hivatkozva azt írta, a 32 éves guineai bevándorló nő vallomásaiban a nyomozók több ellentmondást is felfedeztek, ezért az ügyészek nem hisznek sem a szexuális támadásról szóló beszámolójában, sem azokban az információkban, amelyeket saját magáról közölt.   
   
"Megértem, hogy az ügyben lényeges változások történtek, és jelentősen lecsökkent az esélye, hogy (Strauss-Kahn) nem jelenne meg a bíróság előtt. Ezért bizonyos feltételek betartása mellett szabadon engedem Strauss-Kahnt" - mondta a bíró a pénteki meghallgatáson, amelyről DSK a felesége, Anne Sinclaire kíséretében mosolyogva távozott.
   
A tekintélyes politikust május 14-én tartóztatták le azt követően, hogy a New York-i Sofitel hotel alkalmazásában álló szobalány, aki Strauss-Kahn luxuslakosztályát takarította, azzal vádolta meg férfit, hogy az a zuhanyzóból meztelenül kilépve a szobába tuszkolta őt és erőszakoskodni próbált vele. A botrány kirobbanása előtt az elemzők szerint DSK-nak jó esélye lett volna megnyerni a 2012-es francia elnökválasztást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.