Állatkínzás

Szabálytalanul kihelyezett csapda fogott védett madarat

Az egerészölyv ugyan túlélte a balesetet, de mindkét szárnya megsérült. Bal kéztőcsontjai szilánkosan törtek, valamint a csapda fogai a jobb és a bal szárnyon mind a bőrt, mind pedig az izmokat roncsolták.

2021.01.12 17:39MTI

Szabálytalanul kihelyezett csapdába szorult és súlyosan megsérült a Heves megyei Kápolna mellett egy egerészölyv, amelynek gyógyulása hosszú folyamat lesz - közölte a Madárkórház Alapítvány kedden az MTI-vel.

Mint írják, hétfőn este az alapítvány nagyrédei önkéntes madármentőjéhez, Nagy Attilához érkezett a bejelentés, miszerint Kápolna mellett az erdőben egy egerészölyvet találtak csapdába szorulva. A csapda rögzítve volt, a bejelentők pedig többszöri próbálkozás ellenére sem tudták kiszabadítani a madarat.

Az erős éjjeli talajmenti fagy miatt a madár reggelre elpusztult volna, ha nem kap azonnali segítséget. A szakember azonnal a helyszínre sietett, kiszabadította a madarat. Otthonában stabilizálta az állapotát, majd másnap reggel elszállította hortobágyi madárkórházba.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a védett madár szárnyára csapódott a fűrészfogakkal ellátott vas. Az egerészölyv ugyan túlélte a balesetet, de mindkét szárnya megsérült. Bal kéztőcsontjai szilánkosan törtek, valamint a csapda fogai a jobb és a bal szárnyon mind a bőrt, mind pedig az izmokat roncsolták. Az állat műtétje komplikált és hosszú lesz, ennek ellenére azonban esély mutatkozik a felépülésére.

A szabálytalanul kihelyezett csapda ügyében az alapítvány az illetékes hatóságokhoz fordul - áll az összegzésben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.