Közlekedés

Őzbak és szarvasbika okozott balesetet, többen megsérültek - döbbenetes fotók

Vadelütés miatt egy nap alatt kétszer is baleset történt Győr-Moson-Sopron megyében.

2020.08.03 10:38ma.hu
Fotók: police.hu

Egy 37 éves ásványrárói férfi közlekedett 2020. augusztus 2-án 18 óra 37 perckor Honda típusú motorkerékpárjával a 86-os számú főútvonalon, Répcelak irányából Páli felé. Haladása során a főútvonal 125. kilométerszelvényében, a menetiránya szerinti jobb oldali mezőgazdasági terület felől, egy vadon élő állat - őzbak - ugrott az úttestre a motorkerékpár elé, amit a sofőr elütött.

Az ütközést követően a motoros a bal oldali sávon áthajtva, a mezőgazdasági területen állt meg. A baleset következtében a járművezető megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

A 85-ös számú főútvonalon, Fertőszentmiklós irányából Pereszteg felé közlekedett egy Ford típusú gépkocsi vezetője ugyanazon a napon 21 óra 56 perckor. A Hegykői bekötőt elhagyva, a 61. kilométerszelvénynél neki jobb oldalról, egy mély árokból egy szarvasbika ugrott a járműve elé. A sofőr az intenzív fékezése, valamint balra történő kormányzása ellenére elütötte az állatot.

A baleset miatt a gépkocsival áttért a menetiránya szerinti szemközti sávba, ahol összeütközött egy arra haladó Toyota típusú gépkocsival is. Az ütközés következtében a vétlen autós az oldalára borulva, hosszirányú tengelye körül többször megpördülve állt meg az úttest szélén. A balesetben az állatot elütő gépkocsiban hárman - a sofőr és két utasa - a másik, vétlen autóban pedig a járművezető sérült meg. Mindegyiküket a mentők kórházba vitték.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gépjárművezetők figyelmét:

Nemsokára kezdődik a szarvasbőgés időszaka. A bikák a bőgési időszakában jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, veszélyérzetük lecsökken, ezért körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre.
- Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
-Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
- Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.