3 centtel csökkentik a díjakat

Tovább csökkenhetnek a barangoló (roaming) hívások díjai

A roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent.

2009.04.23 08:08ma.hu

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) üdvözli az Európai Parlament szerdai döntését, miszerint a következő években tovább csökkenhetnek a barangoló (roaming) hívások díjai, a tagállamok területén szabályozottá és roaming-környezetben a jelenleginél lényegesen olcsóbbá válhat a mobilinternet használata és az SMS küldés is.

Amennyiben a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyja a döntést, 2009. július 1-jétől a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre csökken és a hívásfogadásnál, valamint a hívásindításnál is a jelenlegi, általában perc alapú számlázást a másodperc alapú váltja fel az első 30 másodperc után. A roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent.

Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az unió területén barangolva a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 Ft-ba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba kerülhet A döntés hatására nyáron tovább csökkenhetnek az árak az unió országaiban, de Magyarországon a forint-euro árfolyamemelkedés és a kilátásba helyezett általános forgalmi adóemelés miatt drágulást hozhat.

A hívásfogadás és a hívásindítás ára a következő két évben újabb 3-3 centtel csökken majd. A végső elfogadás után a roamingszabályozásba új elemként kerülő SMS-szabályozás hatására július elsejétől a rövid szöveges üzenetküldés az unió tagállamaiban barangolva legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet. Jelenleg az EU országokban tartózkodva az SMS küldés a magyar szolgáltatóknál bruttó 80-110 Ft-ba kerül, ugyanez év nyarától várhatóan mintegy 50-60 százalékkal lesz olcsóbb.

Az SMS árszabályozásához hasonlóan, július 1-jétől szabályozott lesz a mobilinternet barangolási tarifája is. Itt a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. Az EP által elfogadott javaslat alapján ez a díj 2010. július 1-jétől 80 eurocent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurocent lesz.

A felmérések szerint jelenleg a nagykereskedelmi árak 3-5 euro között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az SMS árcsökkenésénél is nagyobb mértékben esik majd az egyre népszerűbb mobilinternet-használat kiskereskedelmi ára. Az uniós szabályozás csak az EU tagállamainak szolgáltatóira vonatkozik, így több szomszédos, illetve unión kívüli államban ennél lényegesen drágábbak lehetnek a szolgáltatások. Roaming-környezetben tartózkodva a hívásfogadásáért is fizetni kell, ugyanakkor az SMS esetében csak a küldés kerül pénzbe.

A belföldön használt mobilinternet-előfizetések általában csak a belföldi használatra vonatkoznak, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen roaming-mobilinternet csomagokat kínálnak a szolgáltatók. Az aktuális roaming tarifákról a legegyszerűbben a www.tantusz.nhh.hu oldalon a „Roaming” alkalmazás segítségével tájékozódhat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.