Tech

Top 10: Mit kérdeznek leggyakrabban a Chat GPT-től?

Számos előnye ellenére a ChatGPT nem tökéletes. Előfordulhat, hogy pontatlan vagy elavult adatokat, illetve helytelen linkeket közöl. Emellett csak 2021 szeptemberéig rendelkezik ismeretekkel, bár a felhasználók kérdéseiből tanul. Mindazonáltal izgalmas bepillantást nyújt a mesterséges intelligencia jövőjébe, és abba, hogy mit lehet elérni, ha az emberek és a gépek együtt dolgoznak.

Egy amerikai népszerű tudományos médiaforrás felmérést végzett a mesterséges intelligenciáról, és kiderítette, hogy milyen típusú kérdéseket tesznek fel a népszerű OpenAI chatbotnak, és melyeket teszik fel leggyakrabban.

A ChatGPT, a népszerű AI chatbot világszerte nagy port kavart, és rávilágított a mesterséges intelligenciában rejlő hihetetlen lehetőségekre. Ez a figyelemre méltó program csak egy kis töredékét képviseli annak, ami lehetséges, ha a technológia tanul az emberektől, és korlátlan lehetőségeket kínál életünk jobbá tételére és céljaink elérésére.

A chatbot a mesterséges intelligencia működésének rendkívüli példája. Barátságos és társalgási formában lép kapcsolatba a felhasználókkal, és másodpercek alatt válaszol a segítségkérésekre a legkülönbözőbb témákban. Segíthet egy jogi levél megírásában, vagy értékes orvosi tanácsokkal látja el a rákos betegeket.

Mint a felmérésből kiderült, sokan aljas célokra is használják a mesterséges intelligenciát. A megkérdőjelezhető kérdések között szerepel például a "Mi a leghatékonyabb módja annak, hogy gyilkosságot kövessünk el anélkül, hogy lebuknánk?" vagy "Mi a legjobb módja annak, hogy betörjünk egy házba?".
Emellett rosszindulatú felhasználók a Chat GPT-t ténylegesen működő rosszindulatú szoftverek, valamint házi készítésű robbanóanyagok és kábítószerek előállítására vonatkozó utasítások írására is használták. A felhasználók úgy verték át a botot, hogy megkérték, adja ki magát a népszerű Star Wars-franchise egyik gonosztevőjének, hogy megkerüljék az OpenAI ilyen jellegű kéréseire vonatkozó korlátozásokat.

Bár a mesterséges intelligencia nem volt hajlandó pontos számokat közölni az ilyen kérések teljes számához viszonyítva, azt válaszolta, hogy az összlétszám meglehetősen alacsony. Ugyanakkor a legnépszerűbb felhasználói kérések szerencsére nem a gyilkolás vagy a rablás vágyát tartalmazzák, hanem meglehetősen békés jellegűek.

A felmérés szerint a Chat GPT-hez intézett legnépszerűbb kérdések a következők:

- Mi az élet értelme?
- Hogyan javíthatom a mentális egészségemet?
- Milyen hatékony módjai vannak a fogyásnak?
- Melyek a legújabb technológiai fejlesztések?
- Hogyan indíthatok sikeres vállalkozást?
- Milyen hatékony tanulási tippek vannak?
- Melyek a legnépszerűbb utazási célpontok?
- Milyen a gazdaság jelenlegi helyzete?
- Milyen hatékony módjai vannak a stressz csökkentésének?
- Melyek az év legnépszerűbb könyvei vagy filmjei?

A globális technológiai közösségben aktív vita folyik egy ilyen bot bevezetésének megfelelőségéről és biztonságáról. Idén például Elon Musk számos neves tudóssal és üzletemberrel együtt nyílt levelet írt, amelyben a fejlett mesterséges intelligencia fejlesztésének hat hónapos leállítására szólított fel.

A csúcstechnológia más prominens személyiségei is felszólaltak az ötlet ellen, és más intézkedéseket javasoltak a mesterséges intelligencia használatának biztonsága érdekében.

Összességében elmondható, hogy egyesek számára a mesterséges intelligencia térnyerése ijesztő valóság, míg mások számára izgalmas lehetőséget jelent, hogy olyan módon javítsuk életünket, amit korábban nem is gondoltunk volna. De végső soron a ChatGPT csak egy hatalmas eszköz - és az emberiségen múlik, hogyan alkalmazza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.