Közösségi média

Jön a fizetős Facebook

A Twitter után a Facebookra is jönnek a megvásárolható kék pipák.

2023.02.20 09:54ma.hu

Az elmúlt években rengetegszer lehetett olvasni riogatást arról, hogy fizetőssé válik a Facebook, ám ezúttal nem átverésről van szó - írja a 24.hu. Mark Zuckerberg, a legnagyobb közösségi oldalt birtokló Meta első embere február 19-én bejelentette, hogy a Twitter Blue mintájára jön a fizetős Facebook és az Instagram: havi 12 dollárért (nagyjából 4300 forint) a felhasználók megkapják a - korábban a hitelesítést jelző - kék pipát (Meta Verified) és egyéb privilégiumokat.

A Facebook és az Instagram természetesen továbbra is használható lesz az említett 12 dollár kifizetése nélkül, de aki kifizeti havonta a kért összeget, az onnantól fogva megkapja
-az említett kék pipát a neve mellé,
-jobb elérést a posztoknál,
-extra védelmet a profil eltulajdonítása ellen,
-közvetlen hozzáférést az ügyfélszolgálathoz,
-exkluzív matricák a történetekhez és a Reels videókhoz,
-havi 100 ingyen csillagot, amivel a Facebookon díjazhatók az alkotók.

A lehetőség teszt jelleggel először csak Ausztráliában és Új-Zélandon lesz elérhető (már ettől a héttől), ugyanakkor Zuckerberg ígérete szerint hamarosan érkezik más régiókba is. A szolgáltatást kezdésnek csak magánszemélyek igényelhetik (cégek tehát egyelőre nem), viszont a pipa megszerzéséhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Csak a 18. életévét betöltött felhasználó igényelheti a szolgáltatást, a regisztrációhoz szükséges minimális aktivitás (tehát vadonatúj fiók nem vásárolhat pipát), illetve a Facebookon és az Instagramon megjelenő névnek meg kell egyeznie a személyi igazolványban szereplő névvel - természetesen a Twitteren tapasztalt visszaélések elkerülése végett.

Aki megkapja a kék pipát, az a hitelesítést követően csak akkor változathatja meg a profilnevét, a felhasználónevét, a születésnapját vagy a profilképét, ha ismét átesik a hitelesítésen.

Érdemes tudni továbbá, hogy a 12 dolláros ár csak a weben kezdeményezett fizetésre vonatkozik, ha valaki okostelefonos alkalmazáson keresztül tervezi megvásárolni a Meta Verified szolgáltatást, annak 15 dollárt kell majd fizetnie az alkalmazásáruházak "adója" miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.