Tech

Botrány: elfogadtak egy diplomamunkát, amit a mesterséges intelligencia írt

Botrány alakult ki, miután egy diplomamunkát annak ellenére fogadtak el, hogy azt a mesterséges intelligenciával működő chatbot írta.

2023.02.04 16:24ma.hu

Az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem (RGGU) a ChatGPT használatának korlátozására szólított fel, miután egy hallgató sikeresen bemutatta a program által írt diplomamunkáját. A mesterséges intelligenciával működő bot egyre szélesebb körben kapott figyelmet szöveggeneráló képességei miatt.

A botrány azután bontakozott ki, hogy az egyetem egyik végzős hallgatója a Twitteren osztotta meg tapasztalatait arról, hogy a ChatGPT segítségével írta meg a menedzsmentről szóló diplomamunkáját. A hallgató egy hosszú szálban elmagyarázta, hogyan kerülte meg a szöveghosszúsági korlátozásokat, és betekintést nyújtott abba is, hogyan kell használni a programot, hogy összefüggő szöveget kapjunk.

A diplomamunkát sikeresen bemutatták az egyetemen. A hallgató elismerte, hogy a jeggyel, amit kapott, csak épphogy átment, de ezt az eredményt más tényezőkre fogta, nevezetesen arra, hogy kinevette a többi végzős állítólag hanyag prezentációját. Mindent összevetve, a hallgatónak mintegy 23 órát vett igénybe a szakdolgozat "megírása", szemben azzal a több héttel, amit a diáktársai töltöttek a munkájukkal - olvasható a szál.

A mutatvány vegyes fogadtatásra talált a Twitter-közönség körében. Egyesek dicsérték a diákot leleményességéért, míg mások csalással vádolták. Több felhasználót annyira feldühített a trükk, hogy panaszt írtak az RGGU-nak és az orosz oktatási minisztériumnak, felszólítva a hivatalnokokat, hogy vizsgálják ki és töröljék el a szakdolgozatot.

Az egyetem gyorsan elítélte a diákot, és sürgette a hatóságokat, hogy korlátozzák a ChatGPT-hez való hozzáférést az oktatási intézmények számára. Nem volt azonnal világos, hogy az RGGU pontosan hogyan kívánja ezt elérni, tekintve, hogy a ChatGPT fejlesztői már korlátozták a chatbothoz való hozzáférést az orosz felhasználók számára.

"Ha évtizedekkel ezelőtt az egyetemek fő problémája a plágium és a gátlástalan kölcsönzés volt, és ezt a problémát sikeresen megoldották, most az oktatási közösség egy új kihívással néz szembe, amely a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia tudományos és oktatási tevékenységekben való alkalmazásával kapcsolatos. Orosz és külföldi szakértők aggodalmukat fejezték ki ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és a méltó megoldás megtalálása a tudományos közösség elsődleges feladata" - közölte az egyetem az orosz médiával közleményében.

Külön kommentárban az RGGU fogadkozott, hogy további "elemzést" végeznek a szakdolgozatról, mind belsőleg, mind a tudományos közösség bevonásával. Ugyanakkor az Állami Duma tudományos és felsőoktatási bizottságának helyettes vezetője, Alekszandr Mazhuga arra szólította fel az egyetemet, hogy ne semmisítse meg a szakdolgozatot, arra hivatkozva, hogy az már átment a bemutatón.

"Véleményem szerint az eredményt nem lehet megsemmisíteni. De ez egy nagyon fontos jelzés az oktatási közösségünk számára, hogy gondosan részt kell vennünk a diákjaink szakdolgozatírásának folyamatában" - mondta Mazhuga a Gazeta.ru-nak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.