Tech

Itt a világ legkisebb akkumulátora

Az eszköz a mikroelektronika egy megoldatlan problémáját képes megoldani.

2022.02.21 17:50ma.hu

A világ legkisebb, porszemnyi méretű akkumulátorát mutatták be németországi kutatók, amely bármikor és bárhol képes lehet a számítógépek energiaellátására.

A fejlesztés két, a technológiai fejlődést hátráltató problémát is megoldhat: a chipen belüli áramforrások hiányát és az integrálható mikroakkumulátorok előállításával kapcsolatos kihívásokat. Az apró akkumulátorok megalkotása lendületet adhat a technológiai fejlődésnek.

"Eredményeink biztató energiatárolási teljesítményt mutatnak a négyzetmilliméter alatti méretarányban" - mondta Dr. Minshen Zhu, a projekt egyik kutatója. Oliver Schmidt professzor, Zhu kollégája hozzátette: "Ebben a technológiában még hatalmas optimalizálási potenciál rejlik, és a jövőben sokkal erősebb mikroakkumulátorokra számíthatunk".

A projekt célja az volt, hogy megoldást találjanak a technológia energiaellátására, mivel a számítógépek és mobiltelefonok egyre kisebbek lesznek, mivel az emberek egyre kompaktabb eszközöket keresnek, amelyek képesek nagyobb elődeik összes technológiai képességére.

A németországi Chemnitzi Műszaki Egyetem csapata által előállított újratölthető mikroakkumulátorok körülbelül tíz órán keresztül voltak képesek a világ legkisebb számítógépes chipjeinek áramellátására. Egy apró akkumulátor tehát jelentős potenciállal bírna a jövőbeli technológiákban, mivel az eszközök tovább folytatják a miniatürizálás irányába mutató tendenciát.

Az apró akkumulátorok különböznek hagyományos rokonaiktól, mivel a kisebb változatok szabványos technológiát használnak az energiatermeléshez, miközben jelentősen kisebb a helyigényük. A csapat újonnan kifejlesztett eszköze egy chipre integrálható, de négyzetcentiméterenként 100 mikrowattórát képes termelni.

A kutatók sajtóközleményéből nem derült ki, hogy a technológia mikor válhat kereskedelmi forgalomban elérhetővé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.