UAV

Lelőtte a háza fölött repkedő drónt - és a bíróság neki adott igazat

A Drezda melletti Riesa városában történt, miután a drón pilótája beperelte a háztulajdonost, mert szétlőtte a drónját egy puskával. A pilóta öt-tizenöt méter magasságban reptette a drónját egy magas, lefedett kert felett.

2019.06.29 13:05ma.hu

Megtörtént az, ami eddig nem: lelőtte egy férfi a háza fölött repkedő drónt. A tulajdonosnak a felesége, valamint a három és hét éves lányai azt mondták, hogy félnek a drón körözéstől és hangjától. A férfi a szerkezetre mutogatva elhessegette, figyelmeztette a drónt, de mikor a puskájához ért még mindig ott repkedett. A felhergelt tulaj második lövéssel eltalálta az 1500 eurós (majdnem 500 ezer forintos) szerkezetet, amely egy garázs tetején darabokra hullott.

A drónpilóta nem hagyta annyiban a lövöldözést, és beperelte a férfit az okozott anyagi károkért. A bíróság ítélete azonban azt mondja, hogy a lövő nem vétkes. Nem a pilótának, hanem a drónt lelövő férfinak adott igazat azzal, hogy a drón vezérlője megsértette a férfinak és családjának a személyiségi jogait.

Ez a drón – mint általában a drágábbak – videófelvételre is alkalmas volt. Ezért olyan elbírálás alá esett, mint amikor valakinek a magánéletébe kamerával kukkantunk bele - mondta a bíró. Bárki, aki belép a privát területre – beleértve a bekerített kertet is – ezzel a "kémkedéssel" sérti a magánéletet. A drón reptetés súlyosbító körülményének számít hozzátette, hogy a személyek általában nem számítanak a támadásra felülről.

A drónpilóta esetében az akció kétszeres bukta. Egyrészt a drónért senki nem kártalanítja, mert a lövést a bíróság jogszerűen ítélte meg. Másrészről, számíthat egy eljárásra, mert ő maga sértette meg a személyes jogokat.

Forrás: krone.at

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.