Egészség

Szarva nő az emberiségnek a mobilhasználat miatt

A fiatal felnőttek esetében már megjelent a koponya hátsó részén az a csontsarkantyú, amit a mobileszközök túlzott használata okoz.

2019.06.22 13:15ma.hu

A legfrissebb kutatások szerint komoly kihívással nézünk szembe a mobileszközök használatának eredményeként: szarvunk nő.

Az úgynevezett sarkantyú, amely egy speciális csontkinövés, eddig a sarkaknál okozott elváltozást, amely nyomás hatására alakul ki ott, ahol a csontok dörzsölik az izmokat. Többnyire túlsúly, nem jól megválasztott lábbeli, fokozott megterhelés okozza.

Ám most úgy tűnik, hogy a test másik "végén" is okoz problémákat a civilizáció. A szarv ténylegesen csontsarkantyú, ami az előrebillentett fej miatt alakul ki, annak eredményeként, hogy emiatt a súly elmozdul a gerincről az a fej hátsó részén lévő izmokba. Ez csontnövekedéséhez vezet a kapcsolódó inakban és ínszalagokban - jelentette a Washington Post.

Ezek a csontsarkantyúk a koponyában, a nyak felett alakulnak ki - idézte a lap az Ausztráliában található Sunshine Coast Egyetem (Queensland) kutatóit.

Az ilyen jellegű csontkinövések komoly testtartási problémák jelei, amelyek viszont krónikus fejfájást és egyéb fájdalmakat eredményeznek a tarkónál, illetve a nyak felső részén - mondta David Shahar.

A kutatás egyik fontos eredménye a sarkantyúk mérete. Általában, ezek a kinövések 3-5 milliméter hosszúak, ám ez esetben legalább 10 milliméteresekről van szó. Ezek a "szarvak" önmagukban nem is jelentenének problémát kis méretben, de így további komplikációkat okozhatnak.

Bár a tanulmány már tavaly megjelent, most kezdett csak némi érdeklődésre szert tenni.

Ami borzasztó, hogy a fiatal felnőtt populációban már idejekorán megfigyelhető egy degeneratív folyamat kialakulása.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.