Áresés

A T-Mobile csökkenti roaming díjait

A T-Mobile - az Európai Unió rendeletének megfelelően mától tovább csökkenti a roaming, azaz az EU országaiban érvényes percdíjakat.

2008.08.30 09:13MTI

A hívásindítás percenként 127,20, a hívásfogadás 60,90 forint lesz a mai naptól kezdve. A díjcsökkentés a T-Mobile előfizetéses és Domino kártyás ügyfeleit egyaránt érinti, így a Világjáró EU, Domino, Domino Direkt és Mix díjcsomaggal rendelkező ügyfelek augusztus végétől automatikusan, külön igénylés nélkül az alacsonyabb percdíjakkal mobilozhatnak majd. A változás a speciális roaming díjszabásokra, így a World Class tarifacsomagra nem vonatkozik - áll a közleményben.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) korábbi tájékoztatása szerint az EU rendelete mától újabb roaming-tarifa csökkentést irányzott elő az európai mobilszolgáltatóknak. A három magyar szolgáltató ügyfeleinek a rendelkezés mintegy 10 százalékkal csökkenti a roaming költségeket, így az unió területén barangolva a hívásfogadás percenként az eddigi bruttó 70,80 forint helyett legfeljebb bruttó 60,90 forintba, a hívásindítás pedig 144 forint helyett legfeljebb 127,40 forintba kerülhet.

Tavaly az Európai Parlament és a Tanács három lépésben határozta meg a beszédhívásokért felszámolt roamingdíjak csökkentésének, azaz az Eurotarifa maximális díjai alakulásának menetrendjét. Tavaly nyáron, az első lépésben a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30 euróra, a hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40 százalékkal mérsékelte az unión belül a roamingolás költségeit. A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól, további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak.

Pataki Dániel az NHH és az európai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet (ERG) elnöke július végi, Viviane Reding EU- biztossal közös brüsszeli sajtóértekezletén elmondta: az ERG szerint a roaming-rendelet hatályát a 2010-es lejárat után legalább újabb három évre meg kell hosszabbítani. Pataki Dániel Brüsszelben azt is közölte, hogy az ERG szerint a szabályozást ki kell terjeszteni a beszédhívások mellett az sms-szolgáltatásra is, mert a korábbi várakozásokkal ellentétben az európai mobilpiacon ezen a területeken nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.