Eljött a vég?

Törli a torrenteket a The Pirate Bay

Február 29-étől megkezdi a torrent fájlok törlését a The Pirate Bay. Ez azonban nem a hírhedt kalózoldal végét jelenti, pusztán új letöltési technológiára állnak át.

2012.02.15 13:09ma.hu

A TorrentFreak portál beszámolója szerint némi riadalmat keltett a kalózkodó internetezők körében, hogy a The Pirate Bay bejelentette, megkezdi a torrent fájlok letörlését. A kalózoldal üzemeltetői azonban nem hagynak fel tevékenységükkel, hanem egy általuk hatékonyabbnak minősített letöltési technológiára, az ún. mágneslinkekre állnak át – írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.

A mágneslink szükségtelenné teszi a torrent kiterjesztésű fájlok használatát, ehelyett a letöltéshez szükséges paramétereket egy hiperlinkben továbbítja a felhasználók gépei felé. Ez a megoldás a kalózoldal számára azért előnyös, mert a linkek továbbítása kisebb sávszélességet igényel, emellett könnyebben költöztethetővé és gyorsabban újraindíthatóvá teszi az oldalt, vagyis a hatósági intézkedéseknek is könnyebben ellenállnak majd.

A TPB február 29-én a tíznél több személy által megosztott torrentek letörlésével kezdi meg az átállást, majd fokozatosan eltávolítja a kevésbé népszerű megosztásokat is. Közlésük szerint az átállást az illegális letöltők szinte nem is fogják észrevenni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.