Csillagászat

Nem mindennapi látvány a Merkúr-átvonulás a Nap előtt

A Merkúr - apró fekete pontként - haladt el a Nap előtt.

2019.11.11 17:58ma.hu
MTI/Komka Péter

2019. november 11-én a kora délutáni órákban volt megfigyelhető az idei év egyik várva várt csillagászati eseménye, a Merkúr bolygó átvonulása a napkorong előtt. Hazánkból csak a jelenség első fele volt megfigyelhető, mivel a maximum előtt nem sokkal a Nap lenyugszik. A teljes jelenség a Kárpát-medencétől jóval nyugatabbra, Dél- és Közép-Amerikából, illetve Észak-Amerika keleti részéről volt végigkövethető.

Az idei teljes átvonulás 5 és fél órán át tartott. Budapestről nézve a külső érintés helyi idő szerint 13:35:26-kor, a belső 13:37:07-kor volt észlelhető, a napnyugta 16:13-kor következett be. A belépés után hazánkból több, mint két órán át figyelhettük, amint a Merkúr lassan vonul a Nap közepe felé, napnyugta idejére majdnem elérve a korong közepét (ez 16:19:48-kor következett be). A jelenség megfigyeléséhez minimum 10-szeres nagyítású megfelelő szűrővel ellátott távcső volt szükséges.

Ilyenkor kiemelten fontos, hogy megfelelő védelemmel, szűrővel nézzünk a Napba, ellenkező esetben súlyos szemkárosodást okozhat az amatőr csillagászkodás.

Legutóbb 2016. május 9-én lehetett ezt a jelenséget megfigyelni, és legközelebb 2032. november 13-án lesz látható - írta az Időkép.

MTI/Komka Péter


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.