Nem vallják be - a nőket jobban üti az alkohol

Alkoholizálásban is utol akarják érni a nők a férfiakat?

Bár a nők általában nem szívesen ismerik be, régóta ismert tény, hogy az alkohol sokkal gyorsabban hat rájuk, mint a férfiakra.

2011.04.15 13:00medipress.hu

Ez az egyik oka annak, hogy az Egyesült Királyság kormánya a nők által biztonságosan fogyasztható alkohol mennyiségét heti 14 egységben állapította meg, míg a férfiakét kortól függetlenül 21 egységben.

A szakértők szerint az utóbbi években ijesztő mértékben megugrott a fiatal nőknél előforduló májbetegségek száma, ami főként a túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhető.

A kérdés tehát az, hogy a nőket amellett, hogy könnyebben rúgnak be, az alkohol miatt kialakuló betegségek is jobban fenyegetik, mint a férfiakat?

Az alkohol lebontását mindkét nem esetében a máj végzi. Bár sokan azt hiszik, hogy a nők azért rúgnak be könnyebben, mert kisebbek és törékenyebbek, mint a férfiak, valójában nem ez az ok.

A valódi ok, hogy testük sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Egy átlagos férfi szervezetnek 65 százaléka víz, míg nőknél ez az arány csak 55 százalék.

"Az alkohol a vérben szívódik fel, ahol a testnedveken keresztül jut el a sejtekbe. Mivel a nők szervezete kevesebb vizet tartalmaz, így a véralkohol-koncentrációjuk a férfiakéhoz képest magasabb lesz azonos mennyiségű ital elfogyasztásától"
- nyilatkozta Dr. Marsha Morgan, a London Egészségtudományi Egyetem munkatársa.

A nők mája tehát nem érzékenyebb az alkoholra, mint a férfiaké, csak a májban lévő alkoholkoncentráció lesz magasabb, és így a máj is könnyebben sérül, mint férfiak esetében.

Ha egy azonos súlyú férfinak és nőken ugyanazt az alkoholmennyiséget adjuk, a nő alkoholszintje körülbelül egyharmaddal lesz több, mint a férfié.

"Egy 65 kilós férfi véralkoholszintje egy tripla gin után körülbelül annyi, mint egy hasonló súlyú nőé dupla adag gin ital elfogyasztása után - nyilatkozta Dr. Morgan - Sajnos a májbetegségek egyre növekvő száma arra enged következtetni, hogy a nők ivási szokásai egyre jobban hasonlítanak a férfiakéhoz, azzal a különbséggel, hogy a nők sokkal súlyosabb következményekkel nézhetnek szembe az alkoholfogyasztás következtében."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.