Forduljon a természethez!

Nem tud megszólalni? Gyógyteát neki!

Kit ne kínozna legalább egyszer a tél folyamán a rekedtség? A számos orvosság helyett olykor hatásosabbak lehetnek a gyógynövények.

2011.02.14 16:10napidoktor.hu

Az őseink által is alkalmazott gyógyítási technikák ma is népszerűek és hatásosak. A berekedés, a hangunk elvesztése nagyon bosszantó, nemcsak nem értetjük meg magunkat, sokunkat a munkában is akadályoz, így mást nem tehetünk, mint hogy otthon maradunk. Gyógynövényekkel is kúrálhatjuk a problémát, lássuk, mit érdemes beszereznünk.

Ha berekedünk, a hangunk elveszíti a tisztaságát, az alig észrevehető fátyolostól egészen addig fokozódhat, hogy egyáltalán nem tudunk megszólalni. Ez komoly probléma, különösen, ha valaki a hangját használja a munkájához. Olykor a legjobb gyógyszerekkel is időbe telik, míg visszakapjuk a hangunkat, ilyenkor érdemes a nagyanyáink által már ismert házi módszerekkel is megpróbálni orvosolni a gondot - például gyógynövényteákkal.

De lássuk, mely füvek, gyógynövények alkalmasak arra, hogy a rekedtségen segítsenek? Nagyon sok van, legtöbbjüket a népi és a természetgyógyászat már évszázadok óta ismeri.Nem tud megszólalni? Gyógyteát neki!A teák közül a kamilla, a legsokrétűbb gyógynövényünk jótékony hatása ismert, ha ezzel együtt izlandi zuzmó teát is fogyasztunk, kiegészítik egymás hatását, és elmulasztják a rekedtséget.  Lassan kell kortyolgatni, az egész nap folyamán.

A problémát orvosolja az akácvirágból, zsályalevélből, kakukkfűből, pemetefűből, aranyvesszőfűből, ánizsmagból, bodzavirágból, cickafarkfűből, csillagánizsból, fehérmályva-levélből, édesgyökérből, árvacsalánfűből, hársfavirágból, ibolyagyökérből készült teafőzet. Ahogyan a kankalingyökérből, ökörfarkkóróból, kerekrepkényből, porcikafűből, tisztesfűből, somkóróból, diólevélből, szappanfűből, útifűlevélből, veronikafűből és majorannából készült tea is.

A szapora zsombor, másnéven toroktisztítófű, a pettyegetett gálna, vagy tüdőfű, a fehér árvacsalán, az orvosi atracél, illetve a füge is igen hatékony a berekedés ellen.

Kiváló gyógynövény a légzőszervi betegségekre, és rekedtség, köhögés esetén is használ a martilapu. Köptető és gyulladáscsökkentő hatású, ajánlott naponta többször, jó forró és mézes martilaputea fogyasztása! A papsajtmályva is bevethető rekedtség, torokfájás és köhögés ellen.  Választék tehát van bőven, a gyógynövényeket egy az egyhez arányban kell alkalmazni. Ajánlatos mézzel ízesíteni a teákat, úgy még hatásosabbak.

Ha nincs éppen kéznél egyik gyógynövény sem, hasznos lehet még rekedtség a nyers burgonyaszeletekből készült pakolás. Segíthet a cukros tea is. Oldjunk fel forró vízben mézet, majd keverjük össze ásványvízzel. Gargalizáljunk glicerinnel.Nem tud megszólalni? Gyógyteát neki!Lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni a szájnyálkahártyát, ezért is jó a finom meleg tea gyakori kortyolgatása.

A gyógynövények mellett használhatunk torokfertőtlenítő gyógyszereket, valamint homeopátiás készítményeket, ehhez azonban kérjük előbb homeopátiás szakember segítségét. Természetesen rekedtségre is kapható homeopátiás készítmény.

Amit ne tegyünk, ha berekedtünk: ne fogyasszunk nagyon erős fűszeres ételeket, alkoholt, ne dohányozzunk, mert ezek csak tovább irritálják a torkunkat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.