Tudomány

Szenzációs eredményt értek el ismét magyar kutatók

Krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek lefolyásának előrejelzésére fejlesztenek ki eljárást.

2023.04.17 06:17MTI

A krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek eltérő kórlefolyása előrejelzéseinek kutatására nyert el 1,2 milliárd forint állami támogatást az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK).

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap pénteki közlése szerint pályázatukon a konzorcium a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegek és koronavírus-fertőzöttek molekuláris jellemzése mellett biobankot hoz létre.

Mint írták, konzorciumvezetőként az OKPI a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis (CF) gyulladásos folyamatait vizsgálja modern molekuláris technológiákkal. A kutatások egyik célja olyan biomarkerek keresése, amelyek lehetővé teszik az eltérő gyulladásos folyamatokkal érintett betegek állapotsúlyosbodásának előrejelzését, valamint annak megállapítását, hogy milyen rizikója van tüdődaganatok kialakulásának a pácienseknél. A különböző gyulladásos folyamatok molekuláris vizsgálatai nemcsak egy betegség kialakulásának és fejlődésének jobb megértését szolgálják, hanem a jövőben új gyógyszeres terápiás célpontok és új diagnosztikai módszerek kifejlesztését is lehetővé teszik - fejtették ki.

Közölték továbbá, hogy a projekt részeként a krónikus tüdőbetegek és COVID-19 fertőzöttek biológiai mintáinak gyűjtésére és tárolására az OKPI biobankot hoz létre, amely további kutatások alapja lehet.

Az OKPI "betegmintákat" biztosít a projektben a Szegedi Biológiai Kutatóközpont részére a SARS-Cov-2 vizsgálataihoz. Hozzátették: az SZBK várható eredményei gyakorlati áttörést hozhatnak a koronavírus-fertőzés lefolyásának előrejelzésében, ugyanis olyan vérplazma biomarkereket keresnek, amelyek előre jelzik a COVID-19 megbetegedés életveszélyes állapotát előidéző citokin vihart, illetve a légzési elégtelenségért felelős kétoldali tüdőgyulladást.

Az eredményeket magyar és angol nyelvű tudományos szakfolyóiratokban publikálják majd.

Az NKFI Alap pályázati kiírásán támogatást nyert projekt 2024. március 31-én zárul.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.