Ellátás

Online pszichoterápiás osztályon is ellátják a pácienseket Szegeden

Az, hogy egy beteg mikor jut el a megoldásig, egyénfüggő, és a jelentkező probléma súlyosságán is múlik.

2023.04.02 21:24MTI

Eredményes, költséghatékony, rugalmas és innovatív ellátást nyújt a pácienseknek az online pszichoterápiás osztály, amely a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikáján jött létre 2021-ben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint az osztály hetente öt napon nyújt pszichoterápiás kezeléseket a virtuális térben. A mintegy harminc beteg csoportokra bontva veheti igénybe ezt a fajta gyógyulási módot. Egymással párhuzamosan három osztályos kiscsoport működik, azok a betegek, akiket felvesznek, nem problémáik, panaszaik alapján, hanem véletlenszerűen osztják be ezekbe.

Terenyi Zoltán főorvos kifejtette, előfordul, hogy a páciens problémája nem teljesen ismert, a szakemberek csak sejtik, hogy mi állhat a panaszok hátterében, ezért is korrekt, ha véletlenszerűen kerül egy adott csoportba a beteg. A három kiscsoporton kívül működik egy integráló célú, nagycsoport is, ahol minden tag és minden kezelő, szakember részt vesz a terápián. Ezeken kívül működnek módszerspecifikus szocioterápiás csoportok, ezekben a részvételt az első, tájékozódó interjú alapján javasolják az orvosok.

Az egyórás terápiás üléseket az SZTE Pszichiátriai Klinikájának munkatársai, pszichoterapeuták, pszichológusok, orvosok, szakdolgozók mellett gyakorlatukat töltő pszichoterapeuta-jelöltek vezetik. A kezelések után szupervíziók segítik a szakemberek munkáját - tudatta a főorvos.

A páciensek terápiás előrehaladásuk függvényében távoznak a csoportból, és ekkor lépnek helyükbe új tagok. Az, hogy egy beteg mikor jut el a megoldásig, egyénfüggő, és a jelentkező probléma súlyosságán is múlik - hangsúlyozta Terenyi Zoltán.

A terápián való részvételt előzetes jelentkezés, kapcsolatfelvétel és interjú, ismerkedés előzi meg, amelyből kiderül, hogy az adott személy gondjaira megoldást nyújthat-e a virtuális térben zajló pszichoterápia vagy sem. Legtöbben szorongással, hangulati zavarral, párkapcsolati nehézségekkel és a mindennapok okozta elakadásokkal küzdenek. A súlyosabb problémával jelentkezők kezelése járó- és fekvőbeteg-ellátás keretében folyik - közölte a szakember.

A tapasztalatok alapján az online térben zajló kezelések hatékonyak; az elmúlt két évben, az indulás óta több mint nyolcvan beteget láttak el, akik közül hatvannak teljesen eredményes volt a terápián való részvétele. A gyógyulásban óriási szerepe van a társas környezetnek is, amelynek az időközben bekövetkező változásokkal ugyanúgy kezdenie kell valamit, mint a pácienseknek. Amennyiben a közvetlen környezetben élők ebben partnerei a pácienseknek, sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz hosszú távon az igénybe vett kezelés - hangsúlyozta a főorvos.

Az online osztály lehetőséget teremt a pszichoterapeuta-jelöleteknek is, akik gyakornokként - az ambulancia és a klinika más osztályai mellett - a virtuális térben is bekapcsolódhatnak a munkába.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.