Életmód

Miért káros az egészségünkre, ha tapadásmentes edényt használunk?

Nem is gondolnánk, mennyire ártalmas...

2022.11.11 17:13ma.hu

A tapadásmentes serpenyőket azóta használják az emberek a világ minden részén főzésre-sütésre, amióta 1954-ben feltalálták a technológiát. Népszerűségük tartósságuknak és speciális felületüknek köszönhető, ami egyszerűvé teszi használatukat és tisztításukat.

Egy új ausztrál kutatás szerint azonban a sérült tapadásmentes serpenyőkkel való főzés több millió mikro- és nanoműanyagot szabadíthat fel. A tanulmányban speciális mikroszkópokat használtak, hogy megszámolják, hány műanyagrészecske válik le a sérült főzőserpenyőkről.

A Flinders University és a Newcastle kutatói a tanulmányban együttműködve felfedezték, hogy a megkarcolt tapadásmentes bevonatokból körülbelül 2,3 millió mikroműanyag (5 milliméternél kisebb átmérőjű részecskék) és nanoplasztik (1 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék) szabadulhat fel.

Dr. Cheng Fang, a Newcastle-i Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője elmondta: "Becsléseink szerint a főzési folyamat során [a] használat és a főzési stílus/szokás, a serpenyő/edény kora/anyaga függvényében több ezer vagy millió teflonos mikroműanyag és nanoplasztik kerül az ételekbe és vele együtt az emberi szervezetbe".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.