Koronavírus-járvány

Egy tanulmány feltárta, melyik alkoholos ital a legjobb a Covid megelőzésében

A kutatók kapcsolatot állapítottak meg az alkoholfogyasztás és a Coviddal kapcsolatos kockázatok között.

2022.01.23 17:18ma.hu

Egy kínai tudóscsoport elemezte a különböző alkoholos italok fogyasztása és a Coviddal kapcsolatos kockázatok közötti összefüggést, ami izgalmas hírekkel szolgál a borbarátoknak és csalódást okoz a sörrajongóknak.

A Sencsen Kangning Kórház és a Délnyugati Kórház kutatói 473 957, átlagosan 69 éves alanyt vizsgáltak meg a brit Biobank adatbázisából, köztük 16 559 Covid-pozitív személyt. Csoportokra osztották őket az ivási státusz (nem ivó, korábbi ivó és jelenlegi ivó) és az alkoholfogyasztás gyakorisága (heti kevesebb mint háromszor, heti több mint háromszor és soha) szerint.

A meglévő brit irányelveket - kevesebb mint 14 egységet hetente, ahol egy kis pohár bor 1,5 egységnek, egy korsó alacsonyabb alkoholtartalmú sör pedig két egységnek számít - a tudósok referenciapontként fogadták el.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "a vörösbor, a fehérbor és a pezsgő esélyes a Covid-19 kockázatának csökkentésére".

Hangsúlyozva, hogy az erős alkoholfogyasztás mindegyik alkoholtartalmú italcsoport esetében egészségtelen, a tudósok úgy fogalmaztak, hogy "a vörösbornak az irányelvek feletti vagy annak kétszeresét meghaladó fogyasztása", "a likőrbornak az irányelvek alatti, kis gyakoriságú fogyasztása (1-2 pohár/hét)", valamint "a fehérbor és a pezsgő nagy gyakoriságú, az irányelvek feletti fogyasztása" mind védő szerepet játszanak a Covid-19 ellen.

"Az alkoholfogyasztói státusz, az alkoholtartalmú italok gyakorisága, mennyisége és altípusai nem álltak összefüggésben a Covid-19-hez kapcsolódó halálozással" - állapítja meg a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent jelentés.

Érdekes módon, a vörösbor Covid-19 elleni védőhatása az alkoholfogyasztás gyakoriságától függetlenül jelentős volt, ami valószínűleg az ebben az italban található fenolos vegyületek legmagasabb koncentrációjának köszönhető, de csak akkor nyújtott védőhatást, ha az alanyok az irányelvek feletti vagy kétszeresét meghaladó mennyiséget fogyasztottak belőle.

A kutatócsoport jelentése azonban rossz hírekkel szolgál a sör, a cider és a röviditalok kedvelőinek.

"A sör és a cider fogyasztása növelte a Covid-19 kockázatát, függetlenül az alkoholfogyasztás gyakoriságától és mennyiségétől" - áll a jelentésben.

Ezért a kutatók szerint "a közegészségügyi iránymutatásnak a Covid-19 kockázatának csökkentésére kell összpontosítania az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások szorgalmazásával , különösen a sört, cidert és röviditalokat fogyasztók körében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.