Allergiás tünetek
Szájüregi allergiát okozhatnak a nyers gyümölcsök, zöldségek
A pollenallergiás betegek akár harmada is szenvedhet a szájüregi allergia szindrómától, melyet a levegőben található pollenfehérjék valamint a friss zöldségek és gyümölcsök hasonló fehérjéi közti keresztreakció okoz.
2007.12.19 18:13medipress.huAz Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia meghatározása szerint a szájüregi allergia, vagy más néven pollen-étel szindróma tünetei a viszketés, bizsergés, a száj, nyelv, vagy torok megduzzadása közvetlenül friss gyümölcsök, zöldségek, és bizonyos más ételek fogyasztása után. Súlyos esetben a torok akár komolyan is bedagadhat, sőt az egész szervezetre kiterjedhetnek az allergiás tünetek.
A parlagfű allergiásoknál a banán, uborka, dinnye, cukkíni, napraforgómag, kamillatea és a bíbor kasvirág válthat ki ilyen tüneteket, még a nyírfa virágporára érzékenyek számára az őszibarack, alma, körte, cseresznye, répa, mogyoró, kivi és mandula fogyasztása kerülendő. Többnyire az ételek megfőzése megakadályozza, de legalábbis csökkenti az allergiás reakciót.
- viszketés jelentkezése nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztását követően;
- étrendváltoztatás étel- vagy adalékanyagra való érzékenység miatt;
- hosszantartó, vagy súlyos náthás tünetek;
- orrpolip;
- társbetegségek, mint az asztma, vagy visszatérő orrmelléküreg-gyulladás;
- ha a tünetek rontják az életminőséget, vagy zavarják a mindennapi tevékenység elvégzését;
- ha a gyógyszerek hatástalanok, vagy komoly mellékhatásaik vannak;
- ha gyermek szenved allergiás náthától. Az immunterápia talán segíthet megelőzni az asztma kialakulását.