Gasztro
Ízletes desszertek szójából - nem csak laktózérzékenyeknek
A szójaitalból készült desszertek nem olyan furcsák, mint elsőre gondolnánk: kiváló fehérjeforrások és számos egyéb fontos tápanyagot tartalmaznak.
2017.05.15 11:02ma.huA nem tejfehérje alapú italok széles választékában a szójaitalban található fehérje a legjobb minőségű, így ebben a tekintetben a tehéntejhez hasonlít a leginkább. Tápláló, gazdag és krémes. Édeskés ízének köszönhetően magában, pohárból fogyasztva is nagyon finom, de a müzlinket és a kávénkat is nyakon önthetjük vele. Ha pedig főzésre kerül a sor, a szójaital kiváló választás, mert minden olyan étel elkészítéshez használhatjuk, melynek receptjében tehéntej szerepel. Jól bírja a magas hőmérsékletet, így hosszabb főzést igénylő ételek és szószok elkészítéséhez is használhatjuk, de most kezdjük az ismerkedést néhány könnyen elkészíthető és finom édességgel.
Palacsinta
Hozzávalók / 4 adag
4 bögre liszt
1 tojás
1 evőkanál cukor vagy xilit
2 bögre szójaital
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a szójaitalt és csomómentesen keverjük össze egy habverő segítségével. Melegítsük fel a palacsintasütőt, kenjük be egy kis vajjal vagy olajjal, majd öntsünk bele egy adag palacsintatésztát és süssük addig, amíg apró buborékok jelennek meg a felszínén. Egy lapát segítségével fordítsuk meg, és süssük ezt az oldalát is aranybarnára.
Citromos szójapuding / 4 adag
Hozzávalók:
6 evőkanál kukoricakeményítő
2 citrom (héj és lé)
1 csipet só
1 csésze cukor
1 liter szójaital
Keverjük össze a kukoricakeményítőt, a reszelt citromhéjat, a sót és a cukrot egy tálban. Lassan kevergetve adjuk hozzá a szójatejet, és keverjük simára. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, míg besűrűsödik. Ízlés szerint adagoljuk hozzá a citromlevet. Ha nem szeretnénk a citromhéjat is megenni, szűrjük le a pudingot, mielőtt a hűtőbe tennénk – legalább egy órára.
Szója smoothie / 4 adag
Hozzávalók:
3 csésze ízesítés nélküli vagy vaníliás szójaital
1 hámozott banán
1 csésze fagyasztott vagy friss eper vagy málna
1 teáskanál vaníliakivonat vagy mandulakivonat
1/3 csésze xilit