Univerzális szer a daganatok ellen

Gyors, olcsó és hatékony: totális rákszérum van kilátásban

Bármilyen rákot képes legyőzni a szervezetünk, ha "frissítik" az immunsejtek szoftverét.

2016.06.04 13:24ma.hu

Az univerzális rákellenes szer a genetika eszközét hívja segítségül, a kutatók ugyanis rájöttek, hogyan tudják áthuzalozni úgy az immunsejteket, hogy azok felismerjenek és elpusztítsanak bármilyen daganatot.

A nagy reményekkel kecsegtető új terápia során apró részecskékkel juttatják be a genetikai kódot a szervezetbe, amely eljutva a védekezőrendszerbe, megtanítja az immunsejteket arra, hogy célzottan felismerjék a burjánzóakat.

Noha a tudósok korábban már képesek voltak az immunsejtek átalakítására laboratóriumi körülmények között, most először sikerült ezt sejten belül megoldani.

A genetikai kódot ráadásul bármilyen ráktípusra le tudják programozni, elég csak a tumor genetikai profilját meghatározni, így az eljárás valóban univerzális, a szérum ugyanis nem csak legyőzi a rákot, de visszatérni sem engedi többé.

Egereken már sikerrel tesztelték, illetve három bőrrákban szenvedő ember esetében is működött a hatása, azaz erős immunválasz lépett fel a szervezetben a szérum hatására.

Ugur Sahin professzor, a német Johannes Gutenberg Egyetem orvosi tanszékén a daganatokkal foglalkozó Translational Oncology igazgatója az új immunterápiás megoldással kapcsolatban elmondta: "A vakcina gyorsan és olcsón előállítható, mivel bármilyen tumor antigénje lekódolható RNS-sel".

Mint ismeretes, a szervezetben megtalálhatóak az úgynevezett dendritikus sejtek, amelyek "kihelyezett őrszemként" működnek, tehát az a dolguk, hogy a szöveti környezetben zajló változásokról molekuláris információt továbbítsanak a nyirokcsomókon át a folyamatosan cirkáló T-limfociták számára. Amennyiben idegen behatolót észlelnek, fülön csípik azokat és átadják őket kivégzésre a T-sejteknek. Ám nem csak "fogva tartják" az antigént, hanem ezzel elősegítik az immunológiai memória fenntartását is. A gond ott kezdődik, hogy a rákos sejtek álruhában érkeznek, így "láthatatlanok" maradnak a dendritikus sejtek számára, a limfociták pedig a szervezet saját sejtjeivel azonosítják a burjánzó sejteket.

Az új eljárás lényege, hogy a genetikai kódot apró darabokban nanorészecskére helyezik, majd enyhén negatív töltést adnak neki, így frissítve a dendritikus sejt "kártevő-adatbázisát", ennek eredményeként pedig célirányossá válik az immunrendszer ellenőrzése. Ezt követően az első rákos sejt azonnal megkapja az antigén minősítést, így többé nem tud elbújni a T-sejtek elől, riasztást kap a teljes szervezet, és a fokozott immunválasz megkezdi az elpusztításukat.

Természetesen, további kutatások és emberen végzett kísérletek szükségesek még, de úgy tűnik, hogy a módszer hatékonyan működik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.