Kezelés

Végleg bedöglött Uganda egyetlen sugárterápiás gépe

Végleg feladta a szolgálatot az egyenlítő-menti ország egyetlen sugárkezelő gépe. Hogy a betegekkel mi lesz, azt nem tudják.

2016.04.10 14:45ma.hu
africanews.com

Az africanews.com híre szerint végleg tönkre ment Uganda egyetlen sugárkezelésre alkalmas berendezése, amit még 1995-ben kapott a Mulago kórház már használtan. Azóta persze rengetegszer javították már, most azonban végleg feladta a gép.

A kórházban évente 44 ezer új esettel foglalkoznak, nem csak Ugandából, hanem a szomszédos országokból - Ruanda, Burundi, Dél-Szudán - is érkeznek páciensek. Ezek 75 százaléka esetében a besugárzást alkalmazzák, a maradék esetben kemoterápiát vagy műtétet vetnek be a daganatok ellen.

Ha meg is tudnák javítani a gépet, már annyira rossz a fókusza, hogy túl veszélyes lenne használni, nem biztos, hogy a szükséges helyen végezné el a besugárzást, ami többet árt, mint használ. Az új gép viszont csak jövőre érkezik meg, egyrészt csúszik a gyártó a szállítással, másrészt építeni kellene a berendezésnek egy új helyiséget.

Akinek van rá pénze, az Kenyába utazhat és sorban állhat, akinek nincs, az így járt a hatóságok szerint.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.