Élelmiszerbiztonság

Tudja, milyen veszélyes húsvéti tojást festeni?

Nem is gondolnánk, micsoda veszélyek leselkednek ránk, amikor gyermekeinkkel együtt tojásokat pingálunk. Elmondjuk, hogyan vehetik elejét a rossz meglepetéseknek.

2016.03.20 13:56ma.hu

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok a Nébihtől húsvéti tojásfestéshez.

portal.nebih.gov

Tojásvásárlás

* Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon.
* A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező.
* A lejárt szavatosságú tojást ne vásárolja meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondolja át, mikor, mire szeretné felhasználni a tojást.
* Minden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon.
* Az üzletekben a tojást tálcán is szabad arusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Tojásfestés

* Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestére.
* Főzze a festeni kívánt tojásokat keményre.
* A főtt tojásokat gyorsan hűtse le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
* Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használjon.
* A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljen a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljon meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!
* A festett főtt tojás 5 oC-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
* A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.
* A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárolja szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
* Tojásfújáskor gondoljon arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.