Nem csak a mennyiség, a minőség is fontos

Immunrendszerünkben az egészséges öregkor titka

Sokáig akar élni? Akkor élete utolsó egy-két évtizedében olyan betegségekkel kell majd szembenéznie, mint az Alzheimer-kór vagy különböző rákos elváltozások. Hacsak...

2015.01.03 15:00ma.hu
Forrás: Joan Mannick, Novartis Institutes for BioMedical Research

Az öregedés az egyik legnagyobb kockázati tényező az emberek "csúcsgyilkosai" tekintetében: korunk előrehaladtával egyre inkább ki vagyunk téve olyan egészségügyi eseményeknek, mint szívroham, szélütés, bizonyos rákfajták vagy az Alzheimer-kór. Kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy megváltoztassák az öregedés menetét, legyőzzék a szervezet idővel óhatatlanul bekövetkező elhasználódását. Abban ugyanis nagy sikereket ért el az orvostudomány, hogy meghosszabbítsa a várható élettartamot, ám ennek végén számos olyan betegség kényszerít térdre minket, melyek megkeseríthetik az utolsó egy-két évtizedet. Vagyis nem tudunk mit kezdeni az "ajándék idővel".

Noha áttörésről szó sincs, talán egy újabb lépést sikerült tenni a megfelelő irányba, állítja egy nemrég megjelent tanulmány. A Massachusetts-i Novartis Institutes for BioMedical Research kutatója, Joan Mannick szerint az immunrendszer vitalizálásán keresztül vezet az út a tisztességes öregkor felé. Ehhez az egészséges sejtnövekedéshez és proteintermeléshez elengedhetetlenül szükséges rapamicint (MTOR) vizsgálta, mivel ennek rendellenes működése számos, az életkor növekedésével egyre gyakrabban előbukkanó betegséggel kapcsolatba hozható.

A több mint 200, 65 évesnél idősebb fő részvételével zajlott kutatás a nyugdíjaskorúak és az influenza kapcsolatát vizsgálta. Mint ismeretes, az idősek (a kisgyerekekkel egyetemben) fokozottan ki vannak téve a vírus hatásának, egy-egy járvány - arányait tekintve - az ő korosztályukat érinti a legsúlyosabban. Mannick és csapata rapamicint adott a résztvevők egyik felének, miközben a másik fele placebót kapott. Ezt követően mindkét csoportot beoltották a szezonális influenzajárvány elleni védőoltással.

Azok, akik rapamicint kaptak, 20 százalékkal több antitestet termeltek, a vakcinára adott reakció következtében, szemben azokkal, akik csak hatóanyagot nem tartalmazó szert vettek magukhoz az oltást megelőzően. És míg a hatás dózisfüggőnek tűnik, kiderült, már kisebb adagnyi rapamicin is elősegíti az immunrendszer erősödését.

Az MTOR azonban nem csodaszer. Noha egereknél évek óta megfigyelik élettartam-növelő hatását, a kutatók arra intenek, hogy az emberekben előidézett hatás nem feltétlenül egyezik meg a kísérleti állatokban tapasztaltakkal. A rapamicin ugyan egyértelműen szerepet játszott az idősek immunrendszerének megerősítésében, hatásmechanizmusának alaposabb vizsgálata mindenképpen indokolt, mielőtt tömeges alkalmazásba lehetne venni a szert.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.