A frappé titkai
Mi az a Frappé? Honnan jött? Hová tart?
A Frappé nem más, mint instant kávéporból készült habos ital, egy csepp tejporral, némi cukorral, mixerben habosra keverve, jéghideg hosszúkávéként szolgálva.
2008.09.08 12:00kulinarisvilag.huHosszúnyakú pohárban szívószállal és jégdarabokkal kínálva! A frappé Görögországból indult hódító útjára, egy banális helyzetnek köszönhetően! 1957-ben a Thessaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron a Nestlé egy új gyerekital terméket indított útjára: instant kakaóital, melyet tejjel kellett összekeverni, majd shaker-ben felrázni. A Nestlé egyik alkalmazottja, Dimitris Vakondios, a jól megszokott napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt lehetőség a vízforralásra.
Kétségbeesésében az instant kávéport hideg vízzel keverte össze és felrázta abban a bizonyos shaker-ben.... Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé kávé. Nem kellett sok idő a világ meghódításához.
Az eredeti összetevők: • Instant kávé – 1,5 cappuccinos kanál • 3-4 db jégkocka • Ízesítő szirup 1-2 cl • Tejszín (30%) vagy sűrített krémtej: 1 cl • Ásványvíz 3 cl • Tej, ásványvíz a feltöltéshez– ízlés szerint
Frappé-variációk
Mint sokminden más esetében is fontosak az arányok, itt sem mindegy, mennyit adagolunk az összetevőkből. Fontos a kávé-cukor arány, ezért 3 féle édesítéssel készítik el a fraapét: - glykós (γλυκός) azaz édes - métrios (μέτριος), azaz közepesen édes - skétos (σκέτος) cukor nélkül.
Ma már létezik likőrös és kakaós változat is, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Van ahol vanília fagylaltot is tesznek a hideg kávéba. Az olaszok felhasználva a shaker rázási technikáját saját hideg-kávé változatot fejlesztettek ki espresso fréddo és az cappuccino fréddo néven.
A jelentős különbség az, hogy instant kávé helyett hosszú eszpresszót ráznak fel a jégdarabkákkal. A Capuccino fréddo-t pedig tejhabbal készítik, a tetejére kakaót vagy fahéjat szórnak.