Nagyobb esély a szívbetegségre
Mégsem tesz olyan jót a sószegény diéta
A Yehiva University kutatócsoportjának eredményei cáfolják a közhiedelmet a sószegény diéta még rosszabbat is tehet a szívnek, mint a magas sófogyasztás. Azért még ne tépjük fel a chipseszacskót!
2008.08.22 11:50ideal.huA kutatás vezetője, Hillel W. Cohen nem javasolja, hogy kezdjük el kiskanállal enni a sót, de fontosnak tartja, hogy ráébredjünk minden ember más, és másra van szüksége! Az eredmények nem azt jelentik, hogy a sószegény diéta ártalmas a szívre, de azt mutatják, hogy azok az emberek, akik a legkevesebb sót fogyasztják, halnak meg a legnagyobb számban szívbetegségekben.
A kutatók 8700 amerikait vizsgáltak meg, mind 30 éves múlt, és különleges, alacsony sótartalmú étrend szerint táplálkozott 1988 és 1994 között. Aztán megnézték, mi lett a résztvevők sorsa 2000-re. Meglepve tapasztalták, hogy a populáció azon 25 százaléka, akik a legkevesebb sót fogyasztják, 80 százalékkal nagyobb eséllyel hal bele szívbetegségbe, mint az a 25 százalék, akik sok sót esznek.
A kutatók szerint tehát az egészséges embereknek nem kell kevesebb sót fogyasztaniuk, mivel a sófogyasztás hatása a vérnyomásra egyáltalán nem olyan jelentős, mint eddig gondolták. De a mértékletesség nagyon fontos, és a lényeg, hogy étrendünk teljes értékű és kiegyensúlyozott legyen.