Napi kalóriabevitel
Csak óvatosan a cukorral!
A napi kalóriabevitelnek legfeljebb öt százaléka legyen cukor. Ide tartozik az elfogyasztott élelmiszerekhez felhasznált cukor, valamint a méz, a szirupok és gyümölcslevek tartalmazta mennyiségek is, viszont külön kategóriát képez a gyümölcsökben természetes formában jelen lévő cukor.
2014.03.06 10:15MTIAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) új ajánlásával kapcsolatban Francesco Branca, a WHO táplálkozási igazgatója ugyanakkor elismerte: "az öt százalékot kell megcéloznunk, ha tudjuk, de közelebb áll a valósághoz a tíz százalék".
Az amerikaiak és a nyugati országok lakossága ennél sokkal több cukrot fogyaszt: átlagos cukorbevitelüket kétharmadával kell csökkenteni, ha teljesíteni akarják a WHO elvárásait.
A nemzetközi szervezet honlapján tette közzé új irányelveit, és a honlap látogatóit fel is kérte arra, hogy március végéig véleményezzék azt. Az orvosok körében sikert aratott az ENSZ-szervezet újabb cukorfogyasztás-csökkentő próbálkozása.
"Minél kevesebb cukrot fogyasztunk, annál jobb. Ha lejjebb visszük a cukorbevitel szintjét, szerintem tarthatatlanná válik a reggeli gabonapelyhek jelenlegi pozíciója" - magyarázta Robert Lustig, a Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász professzora, egy a cukor veszélyeit taglaló könyv szerzője, rámutatva, hogy a gabonapelyheket főleg a gyerekeknek szánják.
A WHO utoljára egy évtizede tette közzé a cukorbevitellel kapcsolatos ajánlását, akkor a legfeljebb tíz százalék mellett tette le a voksát.
Az amerikai cukoripar annyira sértve érezte magát, hogy a Kongresszusban lobbizott a WHO-nak szánt támogatások sok millió dolláros csökkentéséért. A globális étkezési stratégiából kivették a vitatott cukorhatárértéket, az ajánlást azonban elfogadták.
Lustig szerint a WHO új irányelve megváltoztathatja az élelmiszerkörnyezetet: a gyártóknak át kell gondolniuk a cukorfelhasználást egy egész sor olyan termékben, mint a kenyér, a levesek, a tésztaszószok vagy akár a salátadresszingek.
A professzor "abszolút, valóságos katasztrófaként" jellemezte azt a cukormennyiséget, amely manapság a feldolgozott élelmiszerekbe kerül. A WHO szakértői határozott összefüggést találtak a magas cukorfogyasztás, az elhízás és a fogromlás között.
A fogászati költségek a nyugati országokban az egészségügyi költségvetés tíz százalékára rúgnak, de a fejlődő világban is komoly problémát okoz a fogromlás. Az ötszázalékos cukorbevitel naponta mintegy 25 gramm vagy 6 teáskanál cukrot jelent egy normális testtömegindexű (BMI) felnőtt esetében.