A diagnózis rák, mégis szívhalál a vége

Milyen betegségben halnak meg a rákbetegek?

A rák diagnózisa után a teljes egészség biztosítására is kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely az Amerikai Rákkutatók Társaságának kongresszusán bemutatott tanulmányában azt vizsgálta: milyen betegségben halnak meg a rákbetegek?

2012.04.05 12:57MTI

Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió ember él, akiknél a rosszindulatú daganatos betegségek valamilyen formájának diagnózisát megállapították. A nyilvántartott betegek kétharmada legalább öt éve él azon kezelések jóvoltából, amelyeket a különböző rákbetegek ellátására alkalmaznak.

A kutatók 18 éven keresztül követték 1807 beteg egészségének alakulását. A legtöbben emlőrákban, prosztatarákban, méhnyakrákban, tüdőrákban vagy a vastagbél rosszindulatú daganatában szenvedtek.

A csaknem két évtizedig tartó megfigyelés során 776 beteg halt meg. A halál oka 51 százalékban a daganatos betegség volt, de a csoport 49 százaléka más okból fejezte be életét, a legtöbben valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében.

A statisztikai értékelés egyértelműen igazolta, hogy minél tovább túléli a beteg a rosszindulatú betegség végzetesnek tartott diagnózisát, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen másfajta betegségben fejezi be az életét.

"Amikor kiderül valakiről, hogy valamilyen rákban szenved, azonnal elkezdik a leghatásosabbnak ismert kezelést, késedelem nélkül elvégzik a műtétet vagy elindítják a kezelést, a sugárkezelést, de mind az orvosok, mind a betegek a korábbinál is kevesebb figyelmet fordítanak minden más betegség megelőzésére vagy gyógyítására" - hangoztatta Yi Ning professzor, a kutatás vezetője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a különféle rákbetegségek diagnózisának pillanatában a betegek jelentős hányadának már voltak egyéb, krónikus betegségei is: például magas vérnyomás, vagy cukorbaj.

Az utóbbiak ellenőrzése és kezelése a következő időszakban legtöbbször háttérbe szorult.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.