Fut az ember legjobb barátja után - és elesik

Számos sérülést okozhat a kutyánk

A kutyatartást, a játékot és a gyakori sétát az ebbel általában a jó egészséghez kötjük. Szakemberek szerint azonban ez csak részben igaz - a sérülések száma is magas!

2012.02.26 08:55ma.hu

A kutyatulajdonosok sokkal inkább rá vannak kényszerítve, hogy kimozduljanak, mint akiknek nincs ebük - akár csak a háztömb körül sétálnak a kedvenccel, akár a kertben mozognak, játszanak vele egyet.

Ez tagadhatatlan előnye a kutyatartásnak. Ugyanakkor szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a fittség és a jókedv mellett olykor többet árthat, mint amennyit használ a kutyatartás. A kedvencek ugyanis számos sérülésért is felelősek, amelyek miatt a gazdiknak nem ritkán sürgősségi kórházi kezelést kell igénybe venniük.

Gyakran két hónap alatt jön össze annyi kezelésre szoruló csonttörés, lágyrész-sérülés és fejseb, melyeknek okai a kutyák. A gazdik jelentős részét műteni is kell - mutatott rá egy angol kórházi orvos.

Sok esetben az eb elrántotta őket a pórázzal együtt, elestek, megrándult valamijük sétáltatás közben vagy felborította őket a saját kutyájuk. Az orvosokat is meglepi az esetek gyakorisága, melyek az ebek tulajdonosaival történnek.

A kutyák okozta sérülések
különösen az időseknél fordulnak elő sokszor - mondta el Dr. Henry Willmott, a hastingsi Conquest kórház orvosa Észak-Sussexből.

A kutya jelenléte a házban azt is megköveteli, hogy az az eb megfelelően legyen betanítva, engedelmes legyen - így alighanem kevesebb baleset történne a gazdákkal.

Az idős embereknél különösen nagy veszélyt jelent a csonttörés, sok esetben a súlyos sérülés később halállal végződik. Dr. Willmott hozzátette: több nő sérül meg, mint férfi, mivel náluk jellemzőbb, hogy az osteoporosis miatt a csontok meggyengülnek.

Ez az első tanulmány, amely rávilágít, hány sérülés mögött állnak házi kedvencek. A kutyatartás ugyanis egyébként előnyös - korábbi tanulmányok bizonyították, hogy az eb távoltartja a depressziót, hozzájárul gazdája alacsonyabb vérnyomásához és még az elhízás ellen is harcol.

A kutyák csökkentik az ekcéma előfordulását, valamint képesek arra, hogy "kiszagolják" a rákot, mielőtt a tünetek jelentkeznek az embernél - áll az Accident Analysis and Prevention szaklapban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.