Mi történik a testben, ha szerelmesek vagyunk?

"Semmi sem számít" - Így üt ki a szerelem!

A szerelem tényleg megváltoztatja a test kémiáját - ne csak a térd- és a gyomor remegés, a felgyorsult pulzusra gondoljunk. Számos módon befolyásolja a szervezetet.

2012.02.14 08:15ma.hu

Amikor szerelmesek vagyunk, másként érezzük magunkat. Valójában mások is vagyunk, a testünkben számos változás zajlik. Elgyengülünk, a szívünk gyorsan ver, ha megpillantjuk a kedvest, remegés fog el és zavarunkban butaságokat is beszélhetünk.

De mi is zajlik ilyenkor a testünkben? A dopamin felelős az agyban a kellemes érzések kiváltásáért - szerepet játszik például a drogfelhasználóknál is. Amikor szerelembe esünk, dopamin szabadul fel, energikusnak és felajzottnak érzi magát az ember.

A dopamin-rendszer működésbe lép, csak arra a személyre fókuszálunk. Ez okozza a nagyon célirányos viselkedést, melyet valamennyien jól ismerhetünk: amikor semmi sem számít, csak az új partner...

A dopamin jelen lehet a szerelem korai szakaszában, de hosszútávon is a szervezetben.

A másik jelentős kémiai anyag az oxytocin, amely nyugtató hatással van a szerelmesekre, és az intimitás kialakításában is nagy szerepe van: az érintés, az ölelés, a csók "elindítója".

Az oxytocin szintje emelkedik meg az újdonsült anyukáknál, hozzájárulva a tejtermelődéshez és ahhoz, hogy törődjenek gyermekükkel. Tehát ha csak arra vágyunk, hogy otthon összebújjunk esténként a párunkkal, az oxytocint kell "okolnunk".

Bár a tesztoszteront főként a "macsó hormonként" emlegetik, ez segít mindkét nemnek "tűzbe jönni". A szex felturbózza a tesztoszteron szintet. A férfiaknak persze magasabb a tesztoszteron szintjük, és a nyálban is jelen van - egy teória szerint amikor a nő és a férfi csókot vált, utóbbi ebből a hormonból is "átad" a nőnek, és ez növeli a szexuális vágyat.

A szerelem még egy lehetséges "összetevője" a noradrenalin, melyet még mindig tanulmányoznak. Ez a stresszhormon növeli a pulzusszámot, emiatt érezzük magunkat forrónak és idegesnek, amikor a nekünk tetsző személy megjelenik.

Ez felelős a "pillangók-érzésért" a gyomorban, de az izzadt tenyérért, a szájszárazságért és azért is, hogy hirtelen "nem jutnak eszünkbe a szavak".

Génjeinkben van a fő hisztokompatibilitási komplex (Major Histocompatibility Complex - MHC) - ezt a testünk az izzadtságon, illaton és a nyálon keresztül "sugározza ki". Sokféle MHC van. Illatuk és "ízük" alapján vesszük észre a másik ember MHC szintjét, és az minél különbözőbb, annál inkább vonzódik egymáshoz két ember.

Létezik szerelem első látásra - nemcsak a szem játszik azonban szerepet, hanem az orrunk is. Valószínűleg a feromonok, melyek kémiai hírvívők, vesznek részt a szexuális vonzalom kialakításában. Az illat mindeképp nagy szerepet játszik abban, hogy a szerelem kialakuljon.

Ha egyszer szerelembe esünk valaki iránt, az illata igen erőteljes dologgá válik számunkra - a nők például előszeretettel viselik a párjuk pólóját, és emlékezzünk csak, mennyit hordozták magukkal a férfiak a kedvesük zsebkendőjét az évszázadok során.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.