Nem minden régi tanács jön jól ma már

6 szabály, amit fel kell rúgnunk a mai párkapcsolatokban!

Amint kapcsolatba lépünk valakivel, megjelennek a jó tanácsokat osztogató emberek - ugye ismerős? Fontos azonban tudni, hogy a régi szabályok, amelyek egykor érvényesek voltak a párkapcsolatokra, ma már nem feltétlenül állják meg a helyüket.

2012.01.11 18:55ma.hu

Alapvetően hat régi szabály van, amelyeket gyakran mondogattak és mondogatnak nekünk, amelyek betartására szeretnek bennünket emlékeztetni az emberek. Sokszor megfogadjuk a szeretteink, az idősebb és tapasztalatbb barátaink tanácsait.

Sok minden változott azonban mára a párkapcsolatok terén,
ezért valószínű, hogy a régi szabályokból nem minden állja már meg a helyét. Lássuk, mi az, amit érdemes inkább megszegni.

"Szeretem őt a hiányosságaival együt"

De valójában nem lenne fárasztó, ha minden áldott alkalommal emlékeztetni kellene a kedvesünket, hogy ne hagyja a koszos zoknijait szerteszét? Ez és az ehhez hasonló dolgok bizony nagyon fárasztóak és zavaróak egy idő után.

Amennyiben nem tudjuk elfogadni a párunk bizonyos szokásait és hiányosságait, érdemes segítséget kérni, hogyan szoktassuk le őt ezekről, különben könnyen a harmónia rovására mehet a dolog.

A túlságosan zavaró szokások kenyértöréshez vezethetnek. Bizonyos esetekben, ha azt látjuk, sosem fog az illető megváltozni - és itt nemcsak a zoknik esetéről van szó, hanem sokkal komolyabb rossz szokásokról -, akár a kapcsolat befejezését is érdemes megfontolni.

"Szinte mindenben egyezni kell"

Ez egyike a legsúlyosabb félreértéseknek, ami a hosszútávú kapcsolatokat jellemzi. Ha ugyanazokat az ételeket szeretjük és ugyanazokra a helyekre látogatunk el szívesen, az nem garancia egy tartós és boldog házasságra.

Mi több, ha mindenben egyformák vagyunk és nincs már semmi új, amit a másiknak mutathatunk, az a kapcsolatot unalmassá és monotonná teszi. Természetesen nem kell egy olyan párt választani, aki homlokegyenest az ellentétünk - az arany középút a legjobb megoldás!

"Az évfordulókat különleges ajándékkal ünnepeljük"

Ez is lejárt lemez - egy drága nyakék vagy egy utazás ajándékba nem segít át a mindennapok hullámvölgyein, a kapcsolat problémáin. Inkább arra törekedjünk, hogy a mindennapokban kimutassuk a szerelemünk felé szeretetünket, megbecsülésünket, tiszteletünket.

Ne tartogassuk a nagy szavakat és vallomásokat a jeles alkalmakra - még őszintétlennek is tűnhetünk.

"Ez ennek és ennek a jele"

Az emberek különbözőek - még jó. Ahhoz, hogy a párunk valódi érzéseit tudjuk, fontos tisztában lennünk azzal, milyen is ő igazából. Ismernünk kell a kedvteléseit, a személyiségét és a viselkedését.

Egyáltalán nem biztos, hogy ha valakinél egy bizonyos viselkedés valaminek a jele, az másnál is úgy van. Az érzéseket sem egyformán mutatjuk ki, ezért nagy hiba, ha rossz következtetéseket vonunk le anélkül, hogy tudnánk: megismert tulajdonságai alapján mit várhatunk a másiktól.

"A párunk legyen a legjobb barátunk"

Egyik legfontosabb szabály, amelyet érdemes újragondolni. Persze fontos, hogy mindent megoszthassunk a párunkkal, ugyanakkor szükségünk van arra, hogy legyen legjobb barátunk, barátnőnk, akivel szintén leülünk néha és kibeszéljük az örömeinket, gondjainkat, mert lehet, hogy bizonyos kínos fantáziálások (például, ha valamit rosszul gondolunk a kapcsolatunkról), és egyéb problémák megtárgyalása a társunkkal csak felesleges konfliktust okozna.

"Fel kell hívnod többször is egy nap!"

Rendszeresen írogatni a párunknak humoros vagy kedves sms-eket kellemes gesztus, de nem mindenki igényli - különösen, ha férfi. Érzékeljük a határt: mi az a hívás-, vagy sms-mennyiség, amit a másik még örömmel fogad.

Egy kapcsolat nem attól lesz harmonikus, hogy napi szinten számos, már felesleges hívással és üzenettel bombázzuk egymást. Minden 20 percben üzenetet váltani pedig már igazán kínos.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.