Amit sosem gondoltunk volna az "igen" előtt...

6 dolog, ami házasság után lepi meg az embert!

Amikor házasságkötési szándékkal állunk az anyakönyvvezető elé, azt gondoljuk, jól ismerjük a partnerünket. Ám a várva-várt igen után akkor is érhet minket meglepetés.

2011.11.15 14:25ma.hu

Váratlan csalódások és örömök akkor is érhetnek bennünket, ha azzal a tudattal álltunk oltár elé, hogy már nem történhet semmilyen meglepetés. Jól ismerjük azt, akivel életünket összekötjük. Íme 6 olyan dolog, ami meglepetésként hathat ránk:

- Az "apró dolgok" tényleg irritálóak!

Nos, amire azt hajtogatjuk korábban, hogy nem zavaró, és "ez igazán apróság", valójában igenis zavaró lehet. Egy idő után. Vagyis, a másik bizonyos szokásai, amelyekre mindig furcsán néztünk, vagy bosszantott minket, a házasságkötés után komolyan idegesítővé változhatnak.

Például, ha a párunk sosem pakolja ki a mosogatógépet, vagy mindig késik, ha moziba kell menni. Ezekről muszáj beszélni, különben a dolgok elkezdhetnek romlani!

- A családtagok zavaróbbak, mint hittük

Ha korábban csak néha futottunk össze az anyósékkal, apósékkal, rokonokkal, viszonylag jó kapcsolat alakulhatott ki. Most azonban a látogatások gyakoribbak lettek, és rá kell döbbennünk: nem is olyan jó fejek, mint gondoltuk. Vagy kiderül, hogy bizonyos szokásokban nem tudunk kiegyezni, nem gondolkodunk egyformán. Kínos.

Példa: az anyósék úgy szeretnének bánni a menyükkel, mintha saját lányuk lenne, számára azonban ez a szituáció furcsa és nem tudja kezelni. Vagy kiderül, rájuk nézve bántó, ha a nő nem veszi fel a férje nevét. Egyszerű dolgoknak tűnnek, de nem azok. Megbántódás lehet belőle. Jobb, ha leülünk és megbeszéljük a problémát, értessük meg egymással, kinek hogy a legjobb.

- Kiderül, hogy ugyanolyanok vagyunk, mint a szüleink

Érdekes és egyben ijesztő rádöbbenni, hogy ugyanúgy viselkedünk a házasságunkban, mint a szüleink. Mert ez bizony gyakori, bármennyire is nem hisszük az elején...

- A házasságban több "zsonglőrködésre" lesz szükség, mint hittük

Bár kezdetben nem gondolnánk, a házasságban kétszer annyi gonddal kell megküzdeni, mint eddig: a frigynek is lesznek felfelé- és lefelé ívelő szakaszai, plusz ott a munkahely, az ezzel kapcsolatos sikerek és kudarcok, az aggodalmaskodás; az egészségügyi dolgok, a családi kötelezettségek, az ünnepségek, a konfliktusok megduplázódnak, hiszen ketten vagyunk...Ha azonban ügyesek vagyunk, ezek között könnyen megtanulunk lavírozni.

- A kompromisszum kulcskérdés!

Ha eddig még nem jöttünk volna rá, kompromisszumokra igenis nagy szükség van, és lesz is. A kompromisszumkészség nagyban hozzájárul, hogy egy házasság jól működjön. Ezen felül tanuljunk meg lelkesedni, örülni a másik sikereinek, támogatni őt a terveiben.

Nincs jobb érzés, mint ha azt tapasztaljuk, hogy a partnerünk támogat, megbecsül és szeret minket, legyen szó bármilyen élethelyzetről. A dicséretet se feledjük el!

- A jó házasság nem feltétlenül tesz boldoggá és mulasztja el a személyes problémáinkat

No igen. Attól, hogy megnősültünk/férjhez mentünk, bizonyos dolgok miatt még mindig, ugyanúgy frusztráltak lehetünk, nem érezzük jól magunkat a munkánkban, nem tudunk megküzdeni bizonyos helyzetekkel. Ezen nem segíthet a házasság, csakis mi magunk tehetjük jobbá az életünk ezen részét. A szerelem a többi problémát nem oldja meg!

- Végül pedig meg fog lepni az is: mi mindenen tudunk együtt túljutni!

Ez a házasság lényege: a jóban, rosszban összetartás. Egy jóll működő házasság túléli a kevésbé derűs időszakokat, változásokat, és képes megújulni is. Olyan dolgok történhetnek velünk, amelyek után elgondolkodunk: korábban miért kaptunk össze kis hülyeségeken? És ez az igazi összetartó erő!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.