Neonácik zaklatták a lomizókat

Szkinhedek fenyegettek romákat Devecserben

Szkinhedek fenyegettek meg romákat vasárnap a Veszprém megyei Devecserben; a lomgyűjtő romák nemrég megnyílt piacánál a volt laktanyában 10-12 kopasz, fekete ruhás, bakancsos fiatalember sorakozott fel, s kiabálva szidalmazták és fenyegették az ott tartózkodókat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

2008.03.02 19:04MTI

Rendőri intézkedés végül nem történt, ugyanis mire az ajkai járőrök kiérkeztek, a szkinhedek már eltűntek, s "atrocitásra nem került sor" - közölte Futtató Norbert százados. Megjegyezte: a rendőrök arról is csak úgy hallottak helyi romáktól, hogy egy cigány fiút a Béka csárdánál a falhoz löktek a fekete ruhások.

Szijjártó Géza, a devecseri romák egyik szószólója - amiként önmagát nevezte - elmondta: szemtanútól hallotta, hogy a szkinhedek a cigány gyereket a falhoz lökték a csárdánál és azt mondták neki: mit ugráltok, kinyírunk benneteket.

A fekete ruhások a piaci masírozásuk és hangoskodásuk után sorra jártak a városban több kocsmát és csárdát, s ha romákat láttak, akkor szidalmazták és veréssel fenyegették meg őket - mondta Szíjjártó Géza.

Németh Józsefné, a Devecseri Cigányokért Egyesület vezetőségi tagja azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy a cigány családok "félnek és vasárnap bezárkóztak, nem engedik ki az utcára a gyermekeiket". ő is elmondta, hogy egy cigány fiút szó nélkül "felnyomtak a falra" a csárdánál és azt ordították neki, hogy "mit lázadoztok, rólatok már nem lehet semmit sem írni".

A kijelentés utalás volt arra, hogy a hétfőn a devecseri városi lapban egy szélsőséges, a cigányokat sértő cikk jelent meg, amely nagy felháborodást és tiltakozást váltott ki a roma lakosság körében.

Holczinger László, Devecser polgármestere elmondta: a város képviselő-testülete rendkívüli ülésen egyöntetűen elhatárolódott a gúnyos, a romákat sértő hangvételű cikktől, s a lap még fellelhető példányait visszavonta, zúzdába küldte, az írás megjelentetésének kivizsgálására pedig egy bizottságot hozott létre. A polgármester tájékoztatott arról is, hogy a lap márciusi számában közlik a testület elhatárolódó határozatát és megkövetik a megbántott roma lakosokat.

Holczinger László az MTI-nek azt mondta, hogy ő nem szerzett tudomást "szkinhedek vagy gárdisták vonuldozásáról és fenyegetőzéseiről", noha többször is járt a városban vasárnap és lakosokkal is beszélgetett. "Semmiféle randalírozásról és cigány fiú falhoz vágásáról nem hallottam" - közölte.

A polgármester ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nincs "roma ügy" Devecserben; az úgynevezett "lomizás" (Ausztriában és Németországban kidobált lomok összegyűjtése és azok árusítása) egyértelműen "városképi és köztisztasági" kérdés volt, no és a tiltott kereskedés megszüntetésének ügye. A volt laktanyában nemrég megnyílt piacon már mintegy 40-50 lomis árusítja a holmijait - tette hozzá, s megismételte: a gyalázatos cikk megjelenését elítélik, elhatárolódott az önkormányzat és tart a szigorú vizsgálat.

Nincs roma ügy Devecserben, megnyugodtak a kedélyek, ám úgy látszik vannak, akik azt szeretnék, ha békétlenség lenne - vélekedett a kisváros vezetője.

A helyi romák szerint a vasárnapi incidens összefüggésben van a városi lapban megjelent megfogalmazásokkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.