Vízibaleset

Elsüllyedt egy magyar hajó a gieslingi zsilipben

A vasérccel megrakott áruszállító motoroshajó viharos gyorsasággal merült el, a kapitány és a kormányos megmenekült.

2023.03.12 10:58ma.hu

Elsüllyedt az Achim a gieslingi zsilipben - írta az iho.hu. A vasérccel megrakott áruszállító motoroshajó viharos gyorsasággal merült el, a kapitány és a kormányos megmenekült.

Azt, hogy a hajótörés – a szó szoros értelmében erről van szó, az Achim hajóteste ugyanis középtájon hasadt meg – milyen okokra vezethető vissza, egyelőre nem tudni, a még péntek délután történt eset körülményeit a hatóságok vizsgálják.

A jelenlegi információk alapán 2023.03.10-én 13 óra 25 perckor a paksi Kiszl Hajózási Kft. tulajdonában lévő, német megbízásból vasércet fuvarozó Achim néhány perc leforgása alatt süllyedt el a Regensburghoz közeli Wörth an der Donau területéhez tartozó, a 2354,285 folyamkilométerben található gieslingi zsilipkamrában: a kishíján 85 méter hosszú hajó nem látszik a 11 méter mély medencében. A hajó személyzete, a 61 éves kapitány és a 64 éves kormányos önerejéből jutott partra, majd megfigyelésre kórházba szállították őket. Az első értékelések szerint a hajóból szökik a gázolaj, a vasércrakomány azonban nem jelent veszélyt a környezetre.

A német zászló alatt hajózó Achim Regensburg felől a folyásirányban, azaz Passau felé tartva érkezett, és már teljesen áthajózta a zsilipet, amikor elsüllyedt. Kiemelésére egyelőre várni kell, és nyilván nem lesz olcsó eljárás. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az esetben érintett gieslingi zsilipet ettől a napokban karbantartás miatt három hétre egyébként is lezárták volna.

Az Achim áruszállító motoroshajó 1957-ben épült Németországban. Eredetileg 67 méter hosszú volt, de az 1970-es években átépítették, így a hordképessége 1196 tonnára, főmérete 86,2×8,2 méterre nőtt. Feltételezhető egyébként, hogy az átépítés helyén tört el.

(címlapfotó: hajoregiszter.hu)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.