Botrány

Félbeszakadt a parlamenti ülés, mert a Tanítanék aktivistái demonstráltak a karzaton - videó

Megszakította a hétfői parlamenti ülést Latorcai János (KDNP) levezető elnök, mert a Tanítanék Mozgalom aktivistái jelentek meg a karzaton.

2022.12.06 07:51ma.hu

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Facebook-oldalán élőben közvetítette, ahogy a Kölcsey gimnáziumból korábban kirúgott Törley Katalin és társai felálltak a karzaton. Pólóik hátulján a TANÍTANÉK szó betűi, elején pedig kilencpontos követelésük volt olvasható - írja az RTL.

Az LMP-s Csárdi Antal épp az oktatás válságáról beszélt, amikor Latorcai félbeszakította a beszédét, mondván, a karzaton rendzavarás történt.

"Olyanok jelentek meg, akik politikai demonstrációt tartanak" - jelentette ki Latorcai, majd felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy ne tapsoljanak. Szerinte "soha a Házban a karzat nem nyilváníthatott véleményt", ezért szünetet rendelt el addig, amíg "a zavarkeltők" nem távoznak. Valaki bekiabált, hogy "vitessétek el őket", Latorcai pedig kényszerítő eszközök használatával fenyegetőzött, és vélhetően Tordait kitiltással fenyegette meg, ha tovább kameráz, mondván, "senkit nem lehet fotózni a Házban a hozzájárulása nélkül".

A levezető elnök ezután az Országgyűlés Hivatalát kérte a karzat kiürítésére, amire egy képviselő - feltehetően Szabó Tímea - megkérdezte, hogy "ez komoly?" Latorcai erre azt felelte: "Képviselő asszony botrányt okozni nagyon tud, de amikor vállalni kell érte a felelősséget, akkor nem törekszik az elsőségre". A képviselő ezután azt is vitatta, hogy az ülést egyáltalán megzavarták volna, hiszen az aktivisták némán demonstráltak.

A tiltakozók ezután kivonultak, Latorcai pedig így méltatlankodott: "szégyen, hogy ezt a játékot játsszák".

A tiltakozók pólóin látható követelések az alábbiak:

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!

2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!

3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!

4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!

5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!

6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek - az óvodától az egyetemig!

7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!

8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!

9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.