Energiaválság

Orbánhoz fordult Karácsony: több az áramszámla, mint a teljes bevételük

A főpolgármester levelet írt a miniszterelnöknek, bár inkább személyesen egyeztetne.

2022.09.20 13:14ma.hu

"Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal adja el az önkormányzatoknak?" - teszi fel a kérdést Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében.

Mint írja, Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást - közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás - el lehessen látni országosan. Nem csupán Budapesten, hanem az egész országban.

A főpolgármester úgy véli, ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik. A jelenlegi kalkulációk mellett szerinte ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét.

"Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla" - teszi hozzá.

Karácsony Gergely szerint tarthatatlan a helyzetet, ezért levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, bár a legjobbnak azt tartaná, ha személyesen egyeztethetnének, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson.

"Azt kéne végre minden döntéshozónak felfogni, hogy mindegy, milyen színű rajtunk a kabát, egy hajóban evezünk. És ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország el fog" - zárul a poszt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.